Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ľudia si opäť priplatia. Náklady na bývanie a energie porastú aj v tomto roku
Zdielať na

Ľudia si opäť priplatia. Náklady na bývanie a energie porastú aj v tomto roku

BRATISLAVA / Až štvrtinu z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností tvoria náklady na bývanie a energie. A práve v tejto oblasti bol počas roka 2019 najvýraznejší cenový nárast, ktorý by mal pokračovať aj v tomto roku. Ľudia si priplatia najmä za odpad a elektrinu.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví začiatkom decembra určil, že od januára mal byť celoslovenský priemerný nárast ceny plynu pre domácnosti a malé podniky takmer štvorpercentný, teplo má ísť hore o necelé dve percentá a vodné a stočné by sa malo zvýšiť o percento. Najviac by mala rásť koncová cena elektriny. "Pre domácnosti bude vážený priemer 7,63 percenta a pre malé podniky 7,15 percenta," uviedol Ľubomír Jahnátek, predseda ÚRSO. 

Zvyšovanie cien energií krátko pred voľbami sa zvykne vo verejnej mienky obracať proti tým politikom, ktorí sú pri moci. zrejme aj preto vláda týždeň pred Vianocami urobila krok, ktorý má udržať ceny plynu. avšak má so to týkať len tých domácností, ktoré ho odoberajú od SPP. "Vláda jednomyseľne požiadala pána ministra hospodárstva, aby ako jediný akcionár vydal jasný pokyn manažmentu SPP nemeniť ceny plynu," povedal predseda vlády Peter Pellegrini.

Niekoľko príkladov

  • Odberateľom elektriny v malých bytoch sa priemerné príklady môžu zvýšiť zhruba o 10 eur ročne, v domácnostiach s vyššou spotrebou už môže nárast prekročiť 30 eur za rok.
  • Za vodné a stočné by sa bežnej trojčlennej rodine ročné výdavky mali zvýšiť zhruba o 2,50. priemerné náklady za teplo by sa v podstate nemali meniť.

Poplatky za odpad nepatria medzi tie, ktoré by výraznejšie zaťažovali peňaženky domácností. Výška sumy za skládkovanie jednej tony odpadu na skládkach však rastie. "Komunálneho odpadu produkujeme z roka na rok viac, a ten končí prevažne na skládkach. Je nemysliteľné, aby obce a mestá za takýchto okolností nezačali pristupovať k zvyšovaniu poplatkov aj pre samotných občanov," dodala ekonomická analytička Eva Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy