Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezpečnosť na zjazdovkách: Na toto všetko by ste nemali zabúdať
Zdielať na

Bezpečnosť na zjazdovkách: Na toto všetko by ste nemali zabúdať

VYSOKÉ TATRY / Ohľaduplnosť voči ostatným a nepreceňovať svoje schopnosti. Presne to považujú horskí záchranári na lyžiarskych tratiach za najdôležitejšie. Sezóna je už v plnom prúde a tisíce ľudí si naplno vychutnávajú lyžovanie na upravených tatranských zjazdovkách.

"Lyžiarske  trate sú označované farbami od najľahších, ktorá je modrá, cez červenú, ktorá je stredne náročná až po čiernu, ktoré sú veľmi ťažké," povedal nám riaditeľ HZS Jozef Janiga. Presne takéto označenia nájdete na mapách v takmer každom lyžiarskom stredisku, ktoré turistom pomôžu zorientovať sa.

Horskí záchranári odporúčajú lyžovať len na vyznačenej zjazdovke. Pracovníci z technického zasnežovania v Tatranskej Lomnici každé ráno palicami vytýčia trať, ktorá je upravená a bezpečná. Zísť mimo nej môže pre menej skúsených znamenať aj smrť. Lyžiari či snowboardisti by nemali zabúdať ani na ochranné prvky, ako je napríklad takzvaná "korytnačka", ktorá pri páde ochráni chrbticu. Dôležitá je samozrejme aj prilba. "Nedokáže síce úplne odstrániť úraz hlavy, ale dokáže ho zmierniť," zhodnotil záchranár HZS Dušan Burian. Dobré je, keď máte na sebe reflexné alebo výrazné oblečenie.

Snowboardisti by nemali vysedávať na trati pod horizontom, milovníci šlapania by sa mali pohybovať len na vyznačenej trati určenej pre nich. "Pohyb po kraji, určite nie v strede. Nechodiť v skupinách, ale za sebou a vyskytovať sa tam, kde je dobrá viditeľnosť, aby lyžiar dostatočne videl "chodiacu prekážku," povedal Janiga. Je bežné, že k spoločenskému športovaniu patrí aj pohár alkoholu, no záchranári radia - všetko s mierou! " Všetkých, ktorí sa na zjazdovkách pohybujú by malo spájať jedno - ohľaduplnosť. 

Archívnu reportáž hroziaceho lavínového nebezpečenstva vo Vysokých Tatrách si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy