Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do nového roka s novým benzínom. Od januára je benzín s označením E10
Zdielať na

Do nového roka s novým benzínom. Od januára je benzín s označením E10

BRATISLAVA / S jednou zo zmien, ktoré nás čakajú v novom roku, sa už stretávame na čerpacích staniciach pohonných hmôt. Benzín s označením E10 je v ponuke od 1. januára 2020.

Od prvého dňa roku 2020 musia slovenské čerpacie stanice zo zákona predávať aj benzín v kategórii E10, to znamená so zvýšenou zložkou bioetanolu. "V princípe nedochádza k žiadnym zmenám, takisto ako E5 aj E10 musí spĺňať normu európsku pre benzín, jediné, k čomu dochádza, je navýšenie obsahu etanolu, zhruba o tri percentá," uviedol Miroslav Mrzula, manažér vývoja a rozvoja rafinérskych produktov, Slovnaft a.s.

Zásadné zmeny by nemali nastať ani v cenách pohonných hmôt. "Budúci cenový vývoj na ropnom trhu záleží hlavne od toho, ako sa bude ďalej vyvíjať ťažba bridlicovej ropy v USA, ktorá je v súčasnosti stále vysoká. Veľa však bude závisieť aj od toho, či kartel OPEC bude aj naďalej - po marci 2020 - obmedzovať svoju produkciu ropy," informovala Lucia Dovalová, analytička Poštovej banky. 

Táto zmena prichádza v rámci celoeurópskej snahy znížiť emisie CO2 alebo oxidu uhličitého. Tento takzvaný skleníkový plyn patrí medzi hlavné príčiny ľuďmi spôsobeného otepľovania planéty. "Etanol má zhruba o 70 percent menej emisí, ako samotný benzín. Druhým významným faktorom je zníženie emisií NOx, tuhých častíc a tretím, veľmi podstatným je, že zvyšuje energetickú sebestačnosť krajiny, nakoľko etanol je zo Slovenska," dodal Miroslav Mrzula.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy