Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Extrémnu kalamitu vystriedalo netypické teplo: Na Orave začali pučať stromy
Zdielať na

Extrémnu kalamitu vystriedalo netypické teplo: Na Orave začali pučať stromy

ORAVA / Keď si porovnáme situáciu spred roka a teraz - tak to so snehom na Orave vyzerá biedne. Vlani sa Oravci borili s extrémnou kalamitou. Mali tam viac ako dvojmetrové záveje, polámané stromy a prepadnuté strechy. Na mnohých miestach vyhlásili mimoriadnu situáciu. Teraz je úplný pokoj. Aj na Orave je tak teplo, že ani medveďom sa nechce v zime spať. Dokonca aj pučia stromy.

Na Orave to tentoraz nevyzerá na typickú oravskú zimu, skôr na zimu s nádychom exotiky. "Toto sú úplne čerstvé výhonky, ktoré vznikli v decembri, táto zimná sezóna je tak extrémne teplá," skonštatoval starosta Mútneho Marián Murín.

Ani najchladnejšia obec Slovenska - Oravská Lesná sa dnes na seba "vôbec nepodobá". Na zemi je síce mierny poprašok snehu, no presne pred rokom, táto dedina ťažko bojovala s mimoriadnou snehovou kalamitou. A to nie dni, ale celé týždne. "Bola kalamita obrovská. Boli tu požiarnici, vojaci, niektoré strechy sa prelomili, niektorí ľudia sa nemohli ani dostať domov," vyjadril sa jeden z obyvateľov Oravy.

Ani v Mútnom pred rokom počas nocí nespávali. Ľudia nonstop odpratávali sneh, aby dedina nebola odrezaná od sveta. Sneh padal tak intenzívne, že akonáhle odhrnuli, hneď boli cesty zafúkané. A teraz je tu snehu toľko ako má Mútne niekedy v apríli. "Dnes 2. januára je tu tiež extrém, že tu nemáme žiaden sneh. Minulý rok o takomto čase práve začala kalamita," povedal starosta Mútneho Marián Murín.

Na nezvyčajne teplú zimu zrejme reagujú aj zvieratá. "V bez snežných miernych zimách - ako je táto sa medvede pohybujú v širšom okolí svojich domovov," vyjadril sa riaditeľ CHKO Horná Orava Dušan Karaska.

Pozrite si archívnu reportáž zo zasneženej Oravy tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy