Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Meteorológovia vydali niekoľko výstrah, hrozí aj povodeň pre viaceré okresy
Zdielať na

Meteorológovia vydali niekoľko výstrah, hrozí aj povodeň pre viaceré okresy

BRATISLAVA / Vo všetkých krajoch Slovenska hrozí dážď, výstraha 1. stupňa platí do 18:00. Pre niektoré okresy vydali meteorológovia výstrahy aj pred povodňami, pozor by ste si mali dať aj pred vetrom, a to najmä na horách.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa aj pred snehovými jazykmi a závejmi pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. Tá platí do utorka do 15:00.

​Meteorológovia takisto varujú pred vetrom a vetrom na horách. Výstrahu 1. stupňa pred vetrom vydali pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Košický a Prešovský kraj do utorka do 8:00. V Prešovskom, ako aj v Banskobystrickom a Žilinskom, platí aj výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách do utorka do 11:00.



Slovenský hydrometeorologický ústav rovnako varuje pred povodňou z trvalého dažďa. Výstrahu 1. stupňa na dnes a miestami do utorka do 8:00 vydal pre okresy Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Rimavská Sobota, Veľký Krtiš, Revúca, Rožňava, Gelnica, Košice okolie - Bodva a Košice okolie - Hornád. 

Polícia odporúča zopár krokov k opatrnej jazde

  • Pred jazdou si nastavte kúrenie, dážď môže spôsobiť, že okná sa náhle začnú zahmlievať.
  • Nezabúdajte, že počas dažďa môže byť brzdná dráha aj dvojnásobná.
  • Pred jazdou si skontrolujte, či stierače stierajú a všetky svetlá svietia.
  • Počas dažďa nepoužívajte tempomat, znižuje ostražitosť a pri aquaplaningu zapríčiní zrýchlenie.
  • Skontrolujte si pneumatiky, či sú dobre nahustené.
  • Ak ste sa ocitli v šmyku, neskáčte na brzdu, brzdu len udržujte v stálom tlaku a vytočte riadenie v smere šmyku.

Cesty a horské úseky sú zjazdné. Silný dážď však miestami obmedzuje dohľadnosť

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Upozorňuje však vodičov, že silný dážď obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Žarnovica, Hliník nad Hronom, Hronský Beňadik, Ladomerská Vieska, Vrútky, Turany, Košice, Milhosť, Haniska, Turňa nad Bodvou, Lozorno, Voznica a Závod.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na území stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 2 cm. Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na horských priechodoch Čertovica, Podspády a Huty je vrstva kašovitého snehu do 1 až 2 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený horský priechod Príslop (cesta I/78), HP Šútovce (cesta III/1774) a horský priechod Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy