Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinci sa vracajú na Vianoce domov. Na slovenských hraniciach čakajú až 13 hodín
Zdielať na

Ukrajinci sa vracajú na Vianoce domov. Na slovenských hraniciach čakajú až 13 hodín

VYŠNÉ NEMECKÉ / Ukrajinci, ktorí pracujú v celej Európe, aj u nás, sa v týchto dňoch vracajú na Vianoce domov. Obrovský nápor cestujúcich sa odrazil aj na hraničných priechodoch. Vo Vyšnom Nemeckom sú obrovské kolóny a extrémne čakacie lehoty. Informačný systém colníkov v nedeľu na ich oficiálnej stránke hlásil čakanie 13 hodín.

Obchvat smerujúci k hraničnému priechodu je totálne plný. Autá dokonca stoja aj v protismere. Premávku musí regulovať polícia. "Obchvat má 2,1 kilometra a osobné autá tu stoja v troch pásoch, to znamená 6,5 kilometra asi 1500 áut," opísal situáciu prednosta Boleslav Lešo, Okresný úrad Sobrance. Colníci nápor očakávali, preto sú všetky služby personálne posilnené. Čas kontroly na jedno vozidlo však nie je možné skrátiť, stále tu platia prísne pravidlá. "Cez 24 hodín sa kontrolovalo 700 vozidiel a vyše 6,5-tisíc cestujúcich a 53 autobusov," vymenovala Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu Michalovce. 

Okolie dedinky v ktorej žije len 250 obyvateľov sa zmenilo na nepoznanie. Ľudia tu spia v autách a všade sú tony rôznych odpadkov, doslova z celej Európy.

V súčasnosti sa pripravuje rekonštrukcia tohto hraničného priechodu. Po nej by mali čakacie lehoty výrazne klesnúť. "Peší prechod, cykloprechod. Mal by sa zvýšiť počet pásov," dodal Boleslav Lešo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy