Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dcéra (14) musela predčasne dospieť. Obetavá matka jej preto prostredníctvom Darovaných Vianoc vysnívala jeden špeciálny deň
Zdielať na

Dcéra (14) musela predčasne dospieť. Obetavá matka jej preto prostredníctvom Darovaných Vianoc vysnívala jeden špeciálny deň

KOŠICE / Na začiatku bolo manželstvo, deti a potom únik. Pani Stanislava ušla aj s dvomi dcérami, no život jej pripravil viaceré prekážky. Jej veľkou oporou je staršia 14-ročná dcéra, ktorá však radostné Vianoce ani nepozná. A preto sa televízia JOJ rozhodla spolu s košickým anonymným darcom zmeniť to.

Aj napriek dobe v akej žijeme, si stále mnoho rodín nemôže dovoliť hoci aj obyčajný stromček. S pomocou, o ktorú požiadala Stanka, TV JOJ neváhala ani sekundu. Prosila totiž pre niekoho iného. "Rýchlo dospela," aj takýmito slovami opisuje mamička svoju len 14-ročnú dcéru, ktorá je v mladom veku oporou. Už dlhšie sa nie vlastnou vinou utiekajú pod strechami krízových centier. "Keby som zohnala aj dvojizbový byt na prenájom, tak mi ostane 50 eur na živobytie," povedala Stanislava Bizoňová, matka dvoch dcér. Nie je totiž možné, aby si našla normálnu prácu.

Problémom je malý poklad, ktorý trpí atypickým autizmom a vyžaduje si neustálu opateru. Veľmi jej pri tom pomáha práve staršia Viki. "Niekedy sa ani ja nevyspím, lebo musí byť zapálené svetlo a niekedy ešte kričí, lebo si zmyslí, že sa má tancovať a spievať v noci o tretej ráno," opísala rušné noci len 14-ročná Viktória Bizonová. 

V malej spoločnej izbičke, za ktorú sú krízovému centru Dorka aj tak vďačné, sa jednoducho Viki pri malej sestričke nevyspí. Mama preto vysnívala pre svoju veľkú pomocníčku tak skromný darček, že to nebol žiadny problém. "Aby mala jeden taký deň, že pomoc od Kiki," upresnila mama. A riaditeľka SOŠ Gemerská, Ingrid Sedláková tiež neváhala ani chvíľu: "My sme dostali úlohu, že ťa dnes máme skrášliť pred Vianocami. To znamená, že ti ponúkame kompletné kadernícke a kozmetické služby u nás." No nebolo to všetko, Viki navštívila aj Stanislava Tudaja a jeho stomatologickú ambulanciu, keďže pre mnohé rodiny to stále nie je samozrejmosťou. 

Pre mamu a Viki bol ale nachystaný špeciálny večer len pre ne dve. Spoločne si užili večeru, pri ktorej sa mohli porozprávať. "Všetci okolo mňa obskakovali, cítila som sa ako princezná," povedala s nádherným úsmevom v tvári Viki. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy