Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prudké výmeny názorov pre peniaze v zdravotníctve: Minister financií tvrdí, že ich je dosť, odborníci sa ale bránia
Zdielať na

Prudké výmeny názorov pre peniaze v zdravotníctve: Minister financií tvrdí, že ich je dosť, odborníci sa ale bránia

BRATISLAVA / Bol to rekordný rozpočet pre zdravotníctvo - napriek tomu chýbalo počas roka zhruba 200 miliónov eur. A v jednom momente nemali niektorí poistenci nárok na laboratórne vyšetrenia. Rovnaký prívlastok dostal rozpočet pre rezort zdravotníctva aj na rok 2020 - opozícia, ale tiež odborníci hovoria, že situácia s nedostatkom peňazí sa zopakuje. Minister financií však tvrdí, že v zdravotníctve je peňazí dosť, len ich treba využívať efektívne.

Bol to rekordný rozpočet napriek tomu už v marci ministerstvo zdravotníctva žiadalo od šéfa štátnej kasy 90 miliónov. No a na jeseň bola situácia akútna, a ruky k peniazom naťahovali k ministrovi financií takmer všetci.

"Je to výsledok nedofinancovania. O týchto skutočnostiach aktuálne rokujeme," povedala generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. "Rozpočet pre zdravotníctvo je aktuálne tak enormne nízky, že ani nemáme vlastne o čom diskutovať, pretože nemáme finančné zdroje na dofinancovnie ambulantných poskytovateľov," vyjadril sa Marián Šoth, Asociácia súkromných lekárov. 

"Za Asociáciu nemocníc je to asi viac ako 10 miliónov eur. Tá suma vznikla tak, že došlo k nárastu obligátorných benefitov. To znamená, že sociálne balíčky a podobne," vyjadril sa Igor Pramuk, Asociácia nemocníc Slovensko. "Za Asociáciu laboratórií pociťujeme najväčší problém s tvorbou nadlimitných výkonov, ktoré od začiatku roku, ako každý rok, generujeme. Na tento rok to činí od 10 do 20 miliónov," uviedol Vladimír Ježek, Asociácia laboratórií.

Minister Kamenický: V zdravotníctve je peňazí dosť

Zaznela dokonca suma 150 miliónov, čo ale Ladislav Kamenický razantne odmietol. "Je jedna vec, že sa niekde hovorí o nejakých cifrách, na druhej strane sme doteraz nedostali materiál, na základe ktorého by sme to prepočítali," vysvetlil minister financií Kamenický. Rezort nakoniec dostal 100 miliónov eur a na svete je už aj rozpočet na rok 2020. "Slovensko v pomere HDP dáva toľko isto peňazí, ešte možno o troška viac ako krajiny V3. Takže v zdravotníctve je podľa mňa peňazí dosť, len treba s nimi efektívnejšie narábať," podotkol minister Kamenický. 

Kým exministerka či minister financií sú s rozpočtom spokojní a opäť raz hovoria o rozpočte, ktorý je pre zdravotníctvo rekordný, opozícia je už dnes presvedčená, že aj budúci minister zdravotníctva bude musieť za šéfom kasy prísť s "prosíkom". "Schválený rozpočet na 2020 je úplne nerealistický. Čiastočne ráta s úsporami tam, kde sa ich nepodarilo presadiť ani v minulých rokoch. A navyše už podľa decembrovej prognózy bude výber odvodov od pracujúcich oveľa nižší. A ešte aj samotní tvorcovia rozpočtu deklarujú, že bude chýbať 180 miliónov na dofinancovanie ambulancií," dodala Jana Cigániková, poslankyňa SaS. 

"Podľa toho, že rozpočet sa robil z daňových prognóz, ktoré boli v septembri, tak nám z toho vychádza, že to možno bude nutné dofinancovať budúci rok," vyjadrila sa exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy