Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia malých detí, zbystrite pozornosť! Veková hranica na preočkovanie sa zníži
Zdielať na

Rodičia malých detí, zbystrite pozornosť! Veková hranica na preočkovanie sa zníži

BRATISLAVA / Rodičia malých detí by teraz mali zbystriť pozornosť. Od januára povinné očkovanie proti osýpkám, mumpsu a ružienke podlieha zmene. Takzvaná MMR vakcína bude prvýkrát podaná dieťaťu dovŕšením 15 mesiacov a najneskôr do 18 mesiacov a opakovane vo veku päť rokov. Zvážiť preočkovanie proti osýpkám odporúčajú rovnako hygienici aj dospelým najmä vo veku 25 až 49 rokov.

Už počas leta ministerstvo zdravotníctva avizovalo zmeny v povinnom očkovacom kalendári. Preočkovanie proti osýpkám mumpsu a ružienke nebude u detí vo veku 11 rokov ale šesť. Vekovú hranicu preočkovania MMR vakcínou však napokon ešte znížia. "Prvou dávkou MMR vakcíny budú detičky očkované v pätnástom až osemnástom, tak ako je tomu doteraz, druhá dávka bude v piatom roku dieťaťa," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

Rozhodla o tom imunizačná komisia, pretože kým trojročné deti mali hladinu protilátok na úrovni 97 percent, u päť až deväť ročných hladina protilátok klesla na úroveň 93 percent. Ministerstvo zdravotníctva na základe výsledkov imunologického testovania Slovákov zvažovalo aj preočkovanie dospelých, no nestalo sa.

Pri testovaní pritom vtedy zistili, že istá skupina dospelých má oveľa nižšiu hladinu protilátok ako staršia populácia. "Osobám, ktoré nemajú v zdravotnej dokumentácii záznam o dvoch dávkach očkovania, môžme odporučiť, aby sa tiež dali zaočkovať jednou dávkou očkovacej látky," uviedol ešte v júni hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

"Ak ide o populáciu narodenú v rokoch 1968 až 1985, v tom čase sa používala nestabilná vakcína, čiže v tom prípade, ak má niekto z dospelej populácie zníženú imunitu, v tomto prípade mu je preočkovanie hradené z verejného zdravotného poistenia. Tak isto je hradené aj preočkovanie pre dospelých v prípade protiepidemických opatrení zo strany regionálneho úradu verejného zdravotníctva," vysvetlila Eliášová. 

Tí, ktorí sa chcú otestovať, o to môžu požiadať svojho všeobecného lekára. "Odporúčame, aby sa vo svojej zdravotnej poisťovni informoval, či je daná vakcína hradená z verejného zdravotného poistenia," odporučila Eliášová.

Na slovensku ochorelo na osýpky počas minulého a tohto roka takmer 800 ľudí, v okolitých štátoch sa počty chorých na osýpky rovnako zvyšujú, počítajú ich v tisícoch.

Prehľad okolitých krajín, v ktorých najviac vyčíňa epidémia osýpok:

KRAJINA

Prípady osýpok, január - december 2018

Počet prípadov osýpok Počet úmrtí 
Belgicko 120
Bulharsko 13
Cyprus 15
Česká republika 202
Dánsko 8
Estónsko 10
Fínsko 15
Francúzsko  2 913 3
Grécko 2 293 2
Holandsko 24
Chorvátsko 23
Írsko 90
Island 0
Litva 30
Lotyšsko  25
Luxembursko  4
Maďarsko  14
Malta 5
Nemecko 542
Nórsko 12
Poľsko 340
Portugalsko 171
Rakúsko 77
Rumunsko 1 087 22
Slovensko 572
Slovinsko 9
Španielsko 225
Švédsko 43
Taliansko 2 517 7
Veľká Británia  953
Spolu 12 352 34

Škôlky budú prijímať aj nezaočkované deti. Kto ale nesie zodpovednosť, ak v kolektíve vypukne epidémia? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy