Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kalavskú nahradí na poste ministra zdravotníctva Peter Pellegrini
Zdielať na

Kalavskú nahradí na poste ministra zdravotníctva Peter Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú nahradí do volieb na čele rezortu zdravotníctva premiér Peter Pellegrini. Smer neponúkne nového ministra, ako to naznačoval Robert Fico.

​Peter Pellegrini si prevzal od prezidentky Zuzany Čaputovej poverovací dekrét. 

Prezidentka Zuzana Čaputová mala podľa vlastných slov dva dôvody prijať demisiu Andrey Kálavskej. "Nie je dôvod nútiť ju ostať a rozumiem jej dôvodom na odchd. Bola to správna a opodstatnená ambícia nezanechať platné status quo v zdravotníctve," uviedla Zuzana Čaputová. ň

"Chcem vyjdriť nádej, že reforma zdravotníctva bude podkladom pre budúcu vládu, či ministra," dodala Čaputová vo svojom vyhlásení. 

Na otázku TV JOJ, čo bude teraz Andrea Kalavská robiť, či sa vráti k lekárstvu exministerka odpovedala, že si najskôr trochu oddýchne. 

Myslel si, že ju presvedčí

"Neodľahlo mi. Je človeku tak ťažko aj smutno, to sú asi prirodzené pocity, keď vám na niečom záležalo," konštatovala exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Ako dodala, odchádza s pocitom dobre vykonanej práce a na ministerstve zanecháva veľa kvalitných ľudí. "A s pocitom, že tie roky na ministerstve boli štyri, neboli stratené alebo premárnené a vidieť za nami veľký kus práce, ktorý pocítia pacienti aj lekári," uviedla. Dodala, že robila všetko pre to, aby po sebe nechala čo najlepšie pripravený rezort pre svojho nástupcu. "Dúfam, že minister si pripravené zákony vytiahne, pretože materiál, na ktorom sa niekoľko rokov robilo a našiel konsenzus medzi širokým spektrom ľudí, ktorí pôsobia v zdravotníctve, by bola škoda len tak zahodiť do koša," konštatovala. Ďalší minister bude podľa nej musieť riešiť ústavnú a ambulantnú zdravotnú starostlivosť a tiež dlhodobú starostlivosť. "Uprednostnila som vždy pacienta, ale keď už nebol priestor na zlepšenie, odišla som," uzavrela bývalá šéfka rezortu.

Ako uviedol predseda vlády, prezidentka sama navrhla, aby rezort viedol on. "Keď sa pani ministerka takto krátko pred voľbami rozhodla urobiť tento krok, považujeme to za najoptimálnejšie riešenie," konštatoval Pellegrini. Je to podľa neho veľká zodpovednosť, pretože ide o rezort, ktorý je extrémne náročný a o ktorý sa netrhal žiadny politický subjekt ani v minulosti. "Je to obrovská výzva. Tým, že sme sa s pani prezidentkou dohodli na takom riešení, je to prejav, že je to naozaj vážny rezort, ktorý nemôžeme len tak prideľovať, len aby to len nejako fungovalo," dodal. Ako premiér uviedol, je to jeho osobná výčitka, lebo bol ako predseda vlády ministerke nadriadeným. "Myslel som, že ju dokážem presvedčiť," uzavrel.

Celé vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej: 

Chcem využiť túto príležitosť a vyjadriť sa krátko aj k situácii v rezorte zdravotníctva.
Na to, aby som prijala demisiu pani ministerky Kalavskej, som mala dva hlavné dôvody. Prvým je skutočnosť, že ak členka vlády podá demisiu, nie je úlohou prezidentky, aby ju neprijatím demisie nútila zotrvať na poste, ktorý chce opustiť. Druhým dôvodom, pre ktorý som demisiu prijala, je to, že rozumiem dôvodom, ktoré pani Kalavská uviedla.
Pani ministerka nechcela udržiavať v zdravotníctve iba status quo, ale pokúsila sa zmeniť jeho smerovanie. Chcem sa jej za to poďakovať, lebo som presvedčená, že to bola správna a opodstatnená ambícia. Napokon sa však nenašla politická vôľa nielen na reformu nemocníc, ale ani na takú zásadnú vec, akou je povinné očkovanie. Sklamaniu pani Kalavskej rozumiem.

Aj keď je pravda, že v posledných rokoch sa veľa investovalo do nákupu zdravotníckej techniky, zrekonštruovali sa nemocnice, nakupujú sa nové, modernejšie postele, tieto zlepšenia nestačia na to, aby došlo k zmene, akú Slovensko potrebuje. Štatistiky dokazujú, že počet odvrátiteľných úmrtí je u nás príliš vysoký.

Úplne zbytočne u nás umiera takmer dvaapolnásobne viac ľudí ako je priemer v najvyspelejších krajinách Európskej únie. Ak by sme sa v tomto ohľade dotiahli iba na úroveň troch ostatných krajín Vyšehradskej štvorky, tak by sme tým predišli úmrtiu približne 1300 ľudí za rok. Je našou povinnosťou robiť takú politiku, vďaka ktorej sa podarí znížiť úmrtnosť, ktorá je odvrátiteľná včasnou a efektívnou liečbou.

Z dostupných údajov vieme, že ak nedôjde k prijatiu zásadných opatrení, situácia v rezorte sa môže výrazne zhoršiť. Ak nám teraz v našich zdravotníckych zariadeniach chýba vyše 2600 lekárov a vyše 3 000 sestier, pri zachovaní doterajšieho trendu nám o päť rokov už bude chýbať vyše 12 tisíc zdravotníckych pracovníkov. Každý chýbajúci pracovník je potenciálnym ohrozením kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Viem, že za necelé 3 mesiace, ktoré zostávajú do volieb, potrebné zmeny nie je možné zrealizovať. Vašou hlavnou úlohou, pán premiér, ako povereného vedením rezortu, bude plnenie záväzkov voči lekárom, sestrám a zdravotníckym zariadeniam, na prospech pacientov.

Na záver chcem vyjadriť nádej, že reforma zdravotníctva bude relevantným podkladom pre novú vládu a ďalšieho ministra alebo ministerku v ich úsilí o pozdvihnutie úrovne nášho zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy