Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neznámi páchatelia sa vybúrili na mieste posledného odpočinku. Zničili desiatky pomníkov
Zdielať na

Neznámi páchatelia sa vybúrili na mieste posledného odpočinku. Zničili desiatky pomníkov

NÁMESTOVO / Až 59 hrobov zničili neznámi páchatelia na židovskom cintoríne v Námestove. Zvalili dokonca aj 200 kilové pomníky. Prípad už rieši polícia. Cez sociálne siete sa už ozvali aj ľudia z Izraela, ktorých prípad zaujíma.

"Po tej včerajšej situácii musím rezolútne odmietnuť takúto situáciu, je to hrozné. To, čo sa teraz podarilo neviem komu, to nemá v okolí obdobu, takto nebol zničený cintorín ani za druhej svetovej vojny," uviedol Karol Kurtulík z občianskeho združenia Pamätaj. 

Až 59 pomníkov je úplne zničených. Náhrobné kamene tu stáli desaťročia. "Je taká hanba pre Slovensko, pre mesto Námestovo, pre celý ľudský svet. Som šokovaný, zhrozený," poznamenal Eyal Bloch, Žid z Izraela. "Námestovo a okolie tu nemá židovských potomkov. 74 ľudí skončilo v koncentračných táboroch," dodal Kurtulík. 

S úctou sa dlhé roky o celý cintorín starali ľudia z OZ. Zvaliť napr. 200 kg pomník chce poriadnu silu."Chlapi, ktorí to robili, museli byť silní chlapi a muselo byť 5-7 ľudí," pomyslela si správkyňa cintorína Albína Pániková. "Tam musela byť veľmi silná agresia, nebude to o jednom človeku," pridal sa Kurtulík. 

"Barbarstvo tohto trestného činu sa dá porovnať so skutkami hnutia Taliban v Afganistane, ktoré ničilo nesmierne vzácne pamiatky a tiež s činmi príslušníkov islamského štátu, ktorí búrajú a plienia všetko kresťanské, čo im do cesty na dobývaných územiach príde," zareagoval Richard Duda, predseda Ústredného Zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike. 

"Ja som navštevoval ten cintorín aj s rodinou, aby videli ich pôvodné korene, je to veľká hanba aj škoda," zhodnotil Eyal Bloch. "V danom prípade začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci hanobenia miesta posledného odpočinku, doposiaľ nezistený páchateľ židovskej obci spôsobil škodu najmenej za 50 tisíc eur," informovala o prípade hovorkyňa KR PZ Žilina Jana Balogová. 

Ústredný zväz židovských náboženských obcí sa domnieva, že tento vandalizmus nebol náhodný. "Dôkazom toho je náhodne-nenáhodný časový sled udalostí dňa 16.12. 2019. Vynesenie rozsudku v kauze T.E. Rostasa a zničenie námestovského cintorína delí len niekoľkohodinový odstup," povedal Richard Duda. 

Zrejme zas oprava bude stáť na dobrovoľníkoch. "Opäť to bude trvať niekoľko rokov, aby sa to dostalo do nejakého štádia," uzavrel Kurtulík. 

Školák prišiel na policajné riaditeľstvo pýtať drogy peniaze. Keď nepochodil, vrátil sa aj so sekerou v ruke! Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy