Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Remeslo umením. Slovenské drotárstvo zapísali do kultúrneho dedičstva UNESCO
Zdielať na

Remeslo umením. Slovenské drotárstvo zapísali do kultúrneho dedičstva UNESCO

BRATISLAVA / Podľa dostupných záznamov sa drotárstvo ako remeslo začalo objavovať v regiónoch Kysúc, Žiliny, Bytče a Spiša v polovici 18. storočia. A postupne sa pretváralo aj na umenie, ktoré prinieslo mnoho jedinečných výtvorov, svoje miesto si vyslúžilo zápis do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Z tohto ocenenia sa veľmi teší aj umelecký drotár Juraj Šerík, Kysučan, ktorý sa presťahoval do obce Dlhé Pole. V dreveničke v tejto dedine urobil drotárske múzeum. V minulosti tu totiž žili jeho predkovia, drotári. Mnohí sa preslávili aj vo svete. 

"Pradedko Holánik, keď mal svoju dielňu vo Varšave, kde pôsobil dlhých 24 rokov, vyvinul unikátnu technológiu spracovania drôtu, povýšil tým drotárstvo na umenie," poznamenal. 

Juraj pokračuje v rodinnej tradícii. Napriek tomu, že takmer nevidí, z klbka mosadzného drôtu upletie nádhernú vázu či šperkovnicu. "Keď k nám ľudia zavítajú, môžu si aj na vlastné ruky tú prácu s tým drôtom," uviedol Juraj Šerík. 

Kedysi to však bolo remeslo, ktorým sa živili chlapi, ktorí treli biedu. Opravovali napríklad prasknuté hrnce. "Práve to, že siahli po takom pre nich netypickom materiáli, lebo to bol priemyselne vyrábaný drôt, z nich urobilo výnimočných remeselníkov, ktorí priniesli na trh produkt, ktorý dovtedy v podstate nebol známy," vysvetlila Katarína Hallonová, vedúca Oddelenia drotárstva Považského múzea v Žiline. 

Veľký podiel na súčasnom celosvetovom úspechu drotárstva majú aj odborníci z Považského múzea v Žiline, ktorí majú pod patronátom umenie tohto druhu a organizujú rôzne akcie.

"Stretnutia drotárskych majstrov, rôzne drotárske výstavy, drotárske sympóziá," priblížil Michal Jurecký, riaditeľ múzea. "Sa nám podarilo drotárstvo nanovo oživiť, ochrániť a vrátiť tie drotárske zručnosti späť do populácie," zhodnotila Katarína Hallonová. 

 A slovenským drotárom vďačíme za mnohé užitočné veci, ktoré v modernej forme pretrvali až dodnes. "Gazdinky dodnes v kuchyni využívajú množstvo šlahačov, naberačiek," upresnila Hallonová. 

Historický úspech zaznamenalo aj slovenské víno. Viac sa dozviete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy