Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko sa zaodelo do bielej periny. Ako bude vyzerať víkend?
Zdielať na

Slovensko sa zaodelo do bielej periny. Ako bude vyzerať víkend?

BRATISLAVA / Oblačné až zamračené a spočiatku hmlisté počasie s dažďom alebo mrholením na mnohých miestach v sobotu. V stredných a vyšších polohách treba počítať so snežením. V horách platí lavínové nebezpečenstvo.

V piatok nasnežilo a niektoré miesta na Slovensku sa zaodeli do krásnej bielej perinky a deti si môžu postaviť snehuliaka, alebo sa povoziť dolu kopcom na sánkach. "Máme lokality, kde spadlo až do 15 cm nového snehu a už sa mohli spustiť aj lyžiarske vleky, len pozor na silný vietor od výšky asi 1200 m," priblížila meteorologička Miriam Jarošová. 

Počasie u nás ovplyvňuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu od severozápadu a po jeho južnom okraji k nám začína prúdiť vlhký a teplý vzduch. "Preto máme sobotné ráno zväčša zamračené s dažďom alebo so snežením, to podľa toho, v akej nadmorskej výške sa nachádzate a aj sa objavili hmly," vysvetlila  Miriam Jarošová. 
Sobota bude oblačná až zamračená, so zrážkami na viacerých miestach, môže to byť dážď, dážď so snehom, od výšky asi 700 m sneženie. Popoludní je na západe krajiny šanca prejsť aj k zmenšenej oblačnosti.  Denná teplota sa bude pohybovať v intervale od 2 do 8°C. Vietor od juhozápadu do 30 km/h.
Prúdenie teplého vzduchu sa naplno prejaví v ďalších dňoch. V nedeľu bude menej oblakov a aj zrážok, denná teplota bude od 3 do 8, na juhozápade až do 11°C. 
V pondelok až v stredu bude zamračené a hmlisto, s ojedinelým mrholením a veľmi teplo. Denná teplota od 4 do 10, ale na juhu západného Slovenska bude od 10 do 15°C. 

V najvyšších polohách Tatier platí lavínové nebezpečenstvo

Mierne lavínové nebezpečenstvo hrozí v najvyšších polohách Nízkych a Vysokých Tatier. Na stránke laviny.sk to uviedla Horská záchranná služba (HZS), ktorá vydala výstrahu druhého stupňa z päťdielnej stupnice. V nižších polohách týchto pohorí a taktiež v Západných Tatrách a Malej a Veľkej Fatre platí malé lavínové nebezpečenstvo (prvý stupeň). Riziko lavín sa však so silným vetrom a snežením môže mierne zvyšovať.

„Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa na záveterné svahy, žľaby a oblasti pod hrebeňmi a sedlami severných, severovýchodných a severozápadných orientácií, čiže miesta kde bolo previate väčšie množstvo nového snehu (20 – 60 cm),“ napísali horskí záchranári. Na takýchto miestach sa podľa nich môžu tvoriť nebezpečné snehové vankúše a dosky. „Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne spomínaných orientácií,“ dodali.

V horách v sobotu podľa HZS panovalo zamračené počasie so slabým snežením, teploty vzduchu sa pohybovali od -desať do -jeden stupňa Celzia. Fúkal silný vietor do 12 metrov za sekundu a v nárazoch aj do 35 metrov za sekundu. HZS dodala, že hranica sneženia sa v piatok posunula nižšie do podhoria a za posledné dva dni v horách pribudlo 15 až 50 centimetrov nového snehu, čo je však stále podpriemerná snehová pokrývka. „Zrážky prichádzali prevažne od juhu a spolu so silnejším vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné severne orientované svahy, v žľaboch najvyšších polôh tu môžeme nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,5 až 1 m, a naopak, na vetrom exponovaných miestach je sneh ufúkaný na tvrdý podklad,“ opísala HZS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy