Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brexit a piatok trinásteho. Akciové trhy libre priali, pozícia Británie po brexite zosilnela
Zdielať na

Brexit a piatok trinásteho. Akciové trhy libre priali, pozícia Británie po brexite zosilnela

BRATISLAVA/LONDÝN / Napriek tomu, že v piatok trinásteho väčšinou klesá aktivita svetového obchodovania a klesajú akciové trhy, v piatok bola situácia iná. Môžu za to práve britské voľby a víťazstvo Borisa Johnsona, ktorý vytrvalo bojoval za Brexit.

Vďaka brexitu majú dokonca akciové trhy, paradoxne v piatok trinásteho, aj predčasné vianoce. "Pretože to predstavuje stabilizáciu a upokojenie tej situácie," vysvetlila Jana Glasová, analytička Poštovej banky. "Britská libra výrazne posilnila najviac, voči doláru sa dostala na najvyššiu úroveň od leta 2018," doplnil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. 

Oproti euru je libra dokonca najsilnejšia od leta 2016, teda brexitového referenda. Pre trhy je ekonomický program Borisa Johnsona jednoducho prijateľnejší ako jeho oponenta, porazeného Corbyna. A aj keď brexit príde, zažehnala sa najmä jedna vec. "Brexit bude trhovo priateľský, mäkký, žiadny tvrdý brexit bez dohody," potvrdil Stanislav Pánis. 

Obchodu totiž najviac škodí neistota. Dobrej nálade napriek piatku trinásteho pomohla aj informácia, že USA pozastavia plánované clo na ďalší tovar z Číny a znížia existujúce tarify na dovoz. "Čo odstráni podstatnú časť neistoty vo svetovej ekonomike," upresnil Stanislav Pánis. 

Teraz je už len na únii, akú dohodu si vydupe s Britániou. Aj napriek odstráneniu hrozby tvrdého brexitu čarovnú guľu nemá nikto. "Nie je v mojom úmysel predpovedať brexit na základe udalostí, ktoré sa už stali. Verím však, že s Veľkou Britániou dosiahneme dobrú vzájomnú dohodu," vyhlásil Charles Michel, predseda Európskej rady. 

Opak dobrej by bola logicky zlá, a to najmä pre malé otvorené ekonomiky, akou je aj naša. "Nakoľko Slovensko je exportne orientovanou ekonomikou, tak práve na exporte našich najdôležitejších priemyselných odvetví by to bolo najviac citeľné, predovšetkým v prípade automobilového priemyslu," vysvetlila Jana Glasová. 

V každom prípade Borisovi Johnsonovi k víťazstvu už gratuloval aj Donald trump, ktorý sa už teraz teší na nové obchodné dohody medzi Spojenými štátmi americkými a Veľkou Britániou. 

Boris Johnson sa vracia na Downing Street po tom, ako konzervatívci získali výraznú väčšinu a porazili stranu práce aj v jej tradičných baštách. Takúto prehru labouristi nepamätajú od roku 1938. Johnson vyhlásil, že má silný mandát na to, aby "dokončil Brexit" a dostal Spojené kráľovstvo z Európskej únie do konca budúceho mesiaca. Líder strany práce Jeremy Corbyn vyhlásil, že stranu už do budúcich volieb nepovedie. 

Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy