Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do škôlok prijmú aj deti, ktoré nie sú zaočkované
Zdielať na

Do škôlok prijmú aj deti, ktoré nie sú zaočkované

BRATISLAVA / Poslanci NR SR na parlamentnej schôdzi neschválili novelu zákona z dielne ministerky zdravotníctva Kalavskej, ktorou by bolo povinné očkovanie podmienkou pre prijatie dieťaťa do škôlky. Za návrh hlasovalo iba 48 poslancov, proti bolo 16 a zdržalo sa 65, medzi ktorými boli aj viacerí poslanci zo strany SMER- SD.

Do materských škôl budú aj naďalej prijímané deti, ktoré sa nepodrobili povinnému pravidelnému očkovaniu. Parlament neschválil novelu zákona  o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.  Kolektívne zariadenie pritom podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej vytvára podmienky uľahčujúce zavlečenie a šírenie nákazy. "Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre iné deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu, alebo sú neimúnne pre neschopnosť organizmu vytvoriť si ochranu," zdôvodňoval rezort zdravotníctva. 

Podľa ministerky zdravotníctva tak ako pri stratifikácii, aj pri očkovaní poslancom nezáleží na zdraví občanov ani zdraví malých detí, a uprednostňujú len predvolebné politické hry. "Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská je sklamaná z rozhodnutia parlamentu. Politici a poslanci sú tu pre to, aby v prvom rade riešili problémy, ktoré slovenský občan má a Slovensko sužujú v súčasnosti. Spomínaná novela mala napríklad nastaviť opatrenia voči hroziacej epidémii osýpok, ktoré sa však parlament jej neodhlasovaním rozhodol neriešiť," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Podľa skúsenej epidemiologičky by politické boje mali ísť bokom. Epidémia osýpok bola zatiaľ lokálne na Slovensku v Prešovskom a Košickom kraji. Objavila sa tiež Českej republike, v Rakúsku, na Ukrajine, v Poľsku, v Srbsku, Rumunsku aj v USA. Aktuálne epidémiu osýpok rieši aj ostrovný štát Samoa, ktorý vyhlásil očkovanie proti osýpkam za povinné. Osýpky tam zabili už 60 ľudí, z toho 52 detí. Obyvatelia, ktorí nie sú očkovaní, museli označiť svoje domovy červeným kusom oblečenia. V štáte na dva dni zastavili premávku, dočasne sú zatvorené aj školy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy