Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 27. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 27. novembra 1989?

ČESKO / SLOVENSKO / Dvojhodinovým generálnym štrajkom podporili obyvatelia Československa presne pred tridsiatimi rokmi v pondelok, 27. novembra 1989 požiadavky študentov, Občianskeho fóra a Verejnosti proti násiliu. V dennej tlači v ten deň ešte sumarizovali víkendové udalosti. V Bratislave sa napríklad obidva dni konali na námestí SNP veľké demonštrácie. Otvorene sa už hovorilo o potrebe vypísania slobodných volieb.

Orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Rudé Právo informuje o zvolaní mimoriadneho zjazdu strany. Ten sa uskutoční dvadsiateho šiesteho januára nasledujúceho roka. Denník zároveň zverejňuje postoje z mimoriadneho zasadania Ústredného výboru. Predseda Ústredného výboru socialistického zväzu mládeže Vasil Mohorita na ňom vyhlásil, že strana podcenila situáciu, ktorá vznikla v Poľsku, v Maďarsku a v NDR Zároveň ostatným pripomenul, že si budú musieť zvyknúť na slobodu tlače a na to, že už nebude možné hovoriť novinárom, čo majú písať.

Denník Slovenského ústredného výboru Socialistického zväzu mládeže Smena píše o sobotňajšej demonštrácii na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave, ktorú moderoval herec Milan Kňažko. Prišlo na ňu okolo sedemdesiat tisíc ľudí. Na nedeľňajšej demonštrácii odmenili ľudia búrlivým potleskom žiadosti - zrušiť článok ústavy o vedúcom postavení komunistickej strany v spoločnosti a usporiadať slobodné voľby. Bohatú obrazovú dokumentáciu prináša z diania na námestí SNP bratislavský Večerník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy