Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dal som to! Nová kampaň podporuje mužov v prekonaní strachu z vyšetrenia prostaty
Zdielať na

Dal som to! Nová kampaň podporuje mužov v prekonaní strachu z vyšetrenia prostaty

BRATISLAVA / Dal som to! Tieto tri slová, ktoré znamenajú úspešné prekonanie strachu, sa stali heslom novej kampane upozorňujúcej mužov na druhý najčastejší druh rakovinového ochorenia - rakovinu prostaty. Podporu kampani môžete prejaviť aj fúzikmi v rámci celosvetovej kampane movember.

Zdá sa, že kampaň so športovcami zaberá a tak po ľadovom hokeji nastupuje do arény v boji proti rakovine prostaty profesionálny box. "Kontaktovali ma bezprostredne po spustení kampane, ľudia, priatelia, ktorí sa dostali do obrazu vďaka kampani aj absolvovali vyšetrenia a mám aj priateľov, ktorý sa už dlhšie lieči na prostatu kde mi povedal, že keby tá kampaň bola skôr, nemusel by som až toľko chodiť po lekároch ako teraz," uviedol hokejista Róbert Pukalovič. "Minulý rok aktivita pacientov stúpla po kampani, verím, že aj v tomto roku," dúfa urológ Ivan Minčík. 

Riziko rakoviny prostaty výrazne stúpa po 50. roku života. Výnimkou sú muži, u ktorých sa karcinóm prostaty už vyskytol v rodine. "U takýchto pacientov doporučujeme po 40 roku života, u ostatných po 50 roku," vysvetlil urológ Peter Bujdák. Ak sa toto ochorenie zachytí včas, dá sa úspešné liečiť. "Zachytávame včasné štádium rakoviny prostaty, to sa neprejaví. Ten muž, nositeľ, o ňom nevie," dodal Peter Bujdák.

Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné. Vykonáva cez konečník, čo mnohých mužov dokáže vystrašiť. "To je to, čoho sa tí muži boja a ktoré každý kto to podstúpi hovorí, že nebola to pravda, nebolí to," potvrdil urológ. "Je to ďaleko menej citlivejšie ako odber krvi. Niet sa čoho obávať, je to rýchle vyšetrenie," dodal Róbert Pukalovič. 

Mužov by skôr mali strašiť čísla ohľadne rakoviny prostaty. "Odhaduje sa v roku 2019 okolo 2500 nových prípadov, 700 pacientov zomrie," povedal Peter Bujdák. Našťastie sú muži stále lepšie informovaní a často ich na preventívnu prehliadku nahovoria ich partnerky. "Ja chodím ku gynekológovi pravidelne, ty by si mal ísť k urológovi," popísal stratégiu žien urológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy