Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 22. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 22. novembra 1989?

ČESKO / SLOVENSKO / Hoci už bolo Václavské námestie v Prahe plné nespokojných ľudí, volajúcich po konci režimu, ten sa ani dvadsiateho druhého novembra 1989 ešte nechcel vzdať svojej moci. Od brutálneho zásahu proti študentom na Národnej triede v tej chvíli uplynulo päť dní. Študentské štrajky sa medzičasom rozšírili aj do ďalších miest krajiny a dávno už neboli len pražskou záležitosťou. Dvadsiateho druhého novembra sa konala aj prvá veľká demonštrácia na námestí Slovenského národného povstania v Bratislave. Čitatelia dennej tlače však museli stále vedieť čítať medzi riadkami.

Výzvy na upokojenie situácie neboli podľa orgánu ústredného výboru komunistickej strany Československa Rudé právo vypočuté. Demonštrácie a študentské štrajky tak naďalej pokračujú. Na Václavskom námestí sa zišlo podľa Rudého práva okolo dvesto tisíc ľudí. Denník ďalej píše, že v priemysle, poľnohospodárstve a službách sa pracuje. Štrajk však pokračuje na vysokých školách v Česku aj na niektorých na Slovensku. Najmä v Prahe sa neučí ani na mnohých stredných školách. Divadlá nehrajú.

O zhromaždeniach študentov, ktoré sa konali v Prahe, v Bratislave aj v ďalších československých mestách informuje Orgán ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Pravda. Pri soche svätého Václava na Václavskom námestí v Prahe horí množstvo sviečok a prebieha tam permanentné stretnutie. Pravda píše aj o zhromaždení tisícok študentov bratislavských vysokých škôl na Hviezdoslavovom námestí. Študentka z pražskej DAMU opisuje udalosti, ku ktorým došlo sedemnásteho novembra večer v Prahe. Jej kolega číta vyhlásenie Občianskeho fóra, založeného v nedeľu. Diskusie prebiehajú aj v aule Univerzity Komenského. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy