Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chystáte sa do Katalánska? Ministerstvo odporúča pripraviť sa na obmedzenia
Zdielať na

Chystáte sa do Katalánska? Ministerstvo odporúča pripraviť sa na obmedzenia

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje Slovákov cestujúcich do Katalánska na obmedzenia v doprave a v službách počas pokračujúcich protestov a piatkového ohláseného generálneho štrajku. Ministerstvo o tom informuje na svojej webovej stránke. Cestovateľom odporúča vyhnúť sa masovým demonštráciám a dávať pozor na zlodejov, ktorí sa snažia situáciu zneužiť.

"V prípade generálneho štrajku dôjde k výraznému obmedzeniu niektorých služieb, predovšetkým v hromadnej doprave. Čo sa týka fungovania obchodov, taxislužieb, reštaurácií či pamiatok – miera zapojenia sa do generálneho štrajku je ponechaná na rozhodnutí konkrétnych subjektov, preto odporúčame vopred konzultovať ich prevádzku na príslušných webových stránkach. Do štrajku sa môžu zapojiť aj pracovníci letísk, odporúčame preto dostaviť sa na odlet vo väčšom časovom predstihu," píše ministerstvo na svojom webe.

Demonštrácie sa začali po tom, čo španielsky najvyšší súd odsúdil 12 obžalovaných vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa. Deviatich uznal súd za vinných z protištátnej činnosti a vymeral im tresty v rozmedzí deväť až 13 rokov. Troch súd odsúdil len za občiansku neposlušnosť a do väzenia ich neposlal.

Slovákom, ktorí už v Katalánsku sú, môžu byť podľa ministerstva nápomocné tieto linky:

MHD (vrátane dopravy na letisko): www.tmb.cat, tel.: (+34)-902-075027
Mestská železničná doprava v Barcelone: http://rodalies.gencat.cat, tel.: (+34)-900-410041
Letecká doprava: www.aena.es

Katalánci vyšli do ulíc začiatkom októbra. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy