Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Andruskó sa s prokurátorom dohodol na vine a treste v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Andruskó sa s prokurátorom dohodol na vine a treste v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

PEZINOK / Jeden z obvinených v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, Zoltán Andruškó, na úrade špeciálnej prokuratúry bojoval o to, koľko rokov si odsedí za mrežami. Požiadal totiž v tejto veci o dohodu o vine a treste. Prešla mu lepšie ako sa očakávalo. Na akom treste sa dohodli, je však zatiaľ tajné.

Obvineného Zoltána Andruskóa priviezli na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku o 9:15 v sprievode sirén a prísnych bezpečnostných opatrení. Vyšetrovatelia priniesli na pojednávanie 25 tisíc strán spisu, a to bez príloh, v kauze Ján Kuciak. Po asi dvoch hodinách uzavreli dohodu o vine a treste. Presný trest pre Andruskóa zatiaľ nie je známy, isté však je, že mu ho mimoriadne znížili a pohybuje sa medzi 8 až 16 rokov za mrežami. Okamžite po súde ho odviezli. 

"Dohoda o vine a treste bola uzavretá s prokurátorom, ale nebudem sa k nej vyjadrovať. Ohľadne trestu sa vôbec nebudem vyjadrovať. Podlieha to schváleniu súdu," vyjadrila sa jeho advokátka Lívia Kňažiková. Dohoda sa týka však iba obvinenia v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. Andruškó totiž čelí obvineniam aj v prípade prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta, ako aj v daňovej veci. "Jeho spolupráca bola kľúčová najmä pre identifikáciu sprostredkovateľky a hlavného objednávateľa,“ povedal advokát Daniel Lipšic, ktorý zastupuje rodinu Jána Kuciaka. "Sú tam aj iné tresty okrem odňatia slobody,“ doplnil. 

Už len ako svedok 

"Ak bude podaná obžaloba na ostatných obvinených, Andruškó bude chodiť na súd v pozícii svedka," dodal Lipšic. Andruskóovi trest mimoriadne znížili, čo podľa slov Daniela Lipšica je možné len pri svedkoch, ktorí napomáhajú pri objasnení trestných činov. Mimoriadne zníženie znamená, že trest mu znížili o viac ako jednu tretinu. Súd ale môže dohodu stále zamietnuť, a to v prípade ak neodpovie Andruskó na všetky otázky, ale rovnako sa môže súd rozhodnúť že trest je v tomto prípade neprimeraný. "Je to veľký skok, ale trestný zákon to umožňuje. Smerom k tomu, aký trest mu hrozil, tak si to bude niekde okolo 12, 13 rokov," myslí si odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovksá. 

Rodičia Jána a Martiny 

Na rozhodnutie čakala aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. "Ja by som mu dala tých 16 a pol roka, teda tú najvyššiu možnú hranicu, ale bohužiaľ ja o tom nerozhodujem. A si myslím, že je to správna vec, pretože on od začiatku spolupracoval a išlo mu o to, aby si znížil trest, ale hlavné je , že nám pomôže usvedčiť vrahov a objednávateľov. Skôr to keby sa dalo, ale bohužiaľ skončí to pri Kočnerovi."

"Ono sa v podstate tým nič nemení. Bol jediný, ktorý spolupracoval, takže pomohol, nejaké úľavy si zaslúži. Ja by som bol ochotný mu odpustiť, ale otázka je, ako si to uvážil, či si odpustí on sám," povedal otec Jozef Kuciak. 

Andruskó, ktorého vyšetrovacie orgány nedávno vo veci vraždy vylúčili na samostatné konanie, mal podať prostredníctvom svojej obhajkyne podnet pre konanie o dohode vine a treste ešte minulý štvrtok po tom, ako sa oboznámi s vyšetrovacím spisom. Andruskó od samého začiatku významne napomáha pri objasňovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S políciou spolupracuje aj v iných trestných veciach, ako napríklad zabezpečenia zakázaných zbraní.

​Zakúpil napríklad dva samopaly, ktoré mali byť použité pre vraždy prokurátorov Generálnej prokuratúry SR Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Vražedné komando malo podľa polície pripravovať aj vraždu advokáta Daniela Lipšica.

Advokátka obvineného Andruskóa Lívia Kňažiková pre TV JOJ uviedla, že jej klient sa v prípade vraždy novinára ku skutku sám dobrovoľne priznal, pozná trestnú sadzbu, ktorá mu za spáchaný skutok hrozí a podľa jej názoru pre dohodu prekážky nie sú. "Podľa môjho názoru na strane môjho klienta nie sú zákonné prekážky nezačať takéto konanie," uviedla advokátka Lívia Kňažiková.

​Andruskó bol v prípade sprostredkovateľom medzi Alenou Zsuzsovou a vykonávateľmi Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabom. V prípade sa by mali padnúť čoskoro obžaloby. Medzi obvinenými je aj Marian Kočner, ktorý si mal vraždu investigatívneho novinára objednať. Novinára Jána Kuciaka jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači.

Pozrite si reportáž o prípadoch, v ktorých figuruje Andruskó: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy