Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Bývalá štátna tajomníčka Jankovská nikdy nemala mať bezpečnostnú previerku, predseda výboru na kontrolu činnosti NBÚ Galko
Zdielať na

Bývalá štátna tajomníčka Jankovská nikdy nemala mať bezpečnostnú previerku, predseda výboru na kontrolu činnosti NBÚ Galko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská už nedisponuje bezpečnostnou previerkou. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a nezaradený poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko.

Jankovská bola podľa Galka od získania previerky v roku 2017 niekoľkokrát preverovaná. Vždy to bolo na základe medializovaných informácií. Po posledných skutočnostiach, ktoré sa týkajú komunikácie v Threeme, poslala Národná kriminálna agentúra (NAKA) bezpečnostnému úradu niekoľko závažných informácií o niekoľkých trestných konaniach Jankovskej, ktoré sa udiali od roku 2012.

Predseda výboru povedal, že bol šokovaný, z toho, čo sa dialo. Podľa výsledkov kontroly Monika Jankovská minimálne od roku 2012 nemohla dostať bezpečnostnú previerku​, pretože ju polícia rieši vo viacerých prípadoch."Na Moniku Jankovskú bolo podaných viac ako desať trestných oznámení. Policajný zbor teda v minulých rokoch NBÚ neinformoval o týchto závažných informáciách, na základe ktorých jej možno nemala byť bezpečnostná previerka udelená. Považujem to za megaškandál. Ako predseda výboru na kontrolu činnosti NBÚ som dostal na starosť preskúmať tieto spisy a o zisteniach budem informovať generálneho prokurátora," uviedol Galko.

Galko naznačil, že chyba sa stala na policajnom prezídiu. 

Predseda kontrolného výboru taktiež informoval, že bezpečnostná previerka spoločnosti Bonul v Nitre bola udelená v poriadku. Zároveň však dodal, že aj Bonul, aj jej konatelia majú v súčasnosti bezpečnostné previerky otvorené novému skúmaniu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasiahla koncom augusta voči Monike Jankovskej a ďalším sudcom a zaistila im mobilné zariadenia. Následne boli medializované informácie o údajnej komunikácii Jankovskej s Marianom K., s ktorým si vymenila tisíce správ. V nich sa okrem iného spomínalo tiež ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Jankovská informácie poprela a označila ich za výmysel. V rámci vyšetrovania celého prípadu vznikol aj špecializovaný tím s názvom Hmla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy