Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exminister Malchárek o uniknutej nahrávke Gorila: Ja som žiadnu nahrávku nepočul ani ma to netrápi
Zdielať na

Exminister Malchárek o uniknutej nahrávke Gorila: Ja som žiadnu nahrávku nepočul ani ma to netrápi

BRATISLAVA / Bývalý minister hospodárstva Jiří Malchárek poskytol televízii JOJ rozhovor k uniknutej zvukovej nahrávke kauzy Gorila, ktorá má 39 hodín. Jej pravosť zatiaľ ale verifikovaná nebola. Malchárek v rozhovore uviedol, že sa nebude k vzniknutej situácii nejak veľmi vyjadrovať, pretože on žiadnu nahrávku nepočul, a ani ho to nezaujíma. To, či sa stretol alebo nestretol s Jaroslavom Haščákom z Penty jasné z rozhovoru nie je.

Nahrávka Gorila, ktorú TV JOJ dostala v utorok neskoro večer do redakcie, začína rozhovorom, kde sú dva veľmi podobné hlasy podľa zverejneného analytického prepisu pánovi Jaroslavovi Haščákovi z Penty a ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi. Kontaktovali sme preto aj samotného Malchárka, ktorý sa k zverejneniu, doteraz neverifikovanej nahrávky, vyjadril ostro a jednoznačne. "Ja som nepočul žiadnu nahrávku ani ma to nezaujíma. Ja sa ani nechystám si žiadnu nahrávku vypočuť. Tam, kde trebalo reagovať na nejaké otázky - na tých správnych miestach som reagoval. Budem reagovať vždy ako každý normálny občan," vyjadril sa s tým, že odmieta sa zúčastňovať nejakej mediálnej hry. 

Podľa jeho slov žije normálne- civilne. Bývalý minister hospodárstva takýto život vedie už od roku 2006 a ako poznamenal, "neangažuje sa v žiadnych spoločenských aktivitách politicky ani profesionálne."

Malchárka zverejnená nahráva netrápi 

"Stále sa to vracia. Neuveriteľne konšpiračne je to proste vyťahované. Raz taká nahrávka, raz taká nahrávka, raz taký záznam, raz také odpočúvanie. Ľudia šalejú a majú stále nejakú zábavu," vyjadril sa ďalej Malchárek. V telefonáte na poznámku reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina, že aj jeho hlas podľa zverejneného analytického prepisu je na nahrávke počuť, odpovedal s arogantným tónom: "No a čo. Ja som žiadnu nahrávku nepočul a ak nemáte čo robiť po večeroch, tak si ju kľudne vypočujte. Mňa to ale netrápi až tak, že by som chcel takto tráviť čas a počúvať nejakú nahrávku." Malchárka to podľa jeho slov ani netrápi. 

S kauzou Gorila sa spájajú aj obvinenia, o ktorých ale Malchárek údajne nevie nič. "Ja viem len, že je tu nejaký názor ľudí, ktorým sa podsúvajú nejaké informácie. Chápem, že sú právom rozhorčený zo skladačky takej účelovej, z toho čo je a čo nie je. Na druhej strane hovorím, odpovedal som na otázky orgánom činným v trestnom konaní a takto hodlám aj ďalej pokračovať. Nič viac, nič menej," vyhlásil. 

O stretnutí s Haščákom

Hoci by sa verejnosť rada dozvedela či sa exminister stretával s Jaroslavom Haščákom, prezývaným Slávo, z finančnej skupiny Penta, Malchárka verejný záujem nezaujíma. "Kto je to verejnosť. Mňa nezaujíma verejnosť, mňa zaujíma moja rodina. Pokiaľ som bol v politike ma verejnosť zaujímala. Kto je to verejnosť? Moja verejnosť je moja mama, môj otec, môj syn a moji blízki. Moji zamestnanci." 

Stretnutie s pánom Haščákom teda nepotvrdil ani nevyvrátil, na otázku o stretnutí odpovedal opäť takto: "Tam kde bolo treba som odpovedal. Ja nemám potrebu zdieľať svoje pocity s verejnosťou a ďalej sa nemám vlastne k čomu vyjadriť. Ja som žiadnu nahrávku nepočul a ani sa ju nechystám vypočuť." 

K zverejneniu 39- hodinovej zvukovej nahrávky z kauzy Gorila, ktorú redakcia TV JOJ dostala v utorok večer emailom sa vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ kauzy Gorila Lukáš Kyselica. Pravosť nahrávky zatiaľ nemožno verifikovať ani podľa bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu. "Nepočul som žiadnu pasáž z toho, ťažko sa k tomu. Aj keby som počul nejakú pasáž tak ja nie som znalec, aby som sa k tomu vyjadroval. Ťažko ju verifikovať," vyjadril sa v rozhovore pre TV JOJ Lukáš Kyselica. 

Redakcia televízie JOJ už porovnáva nahrávku so spisom, ktorý bol zverejnený na internete. Viaceré pasáže sú so spisom totožné. "Pokiaľ sa tam nájde niečo, nejaká pasáž tam nebude, tak to bude vyvolávať ďalšie otázniky. Či to je ten materiál alebo to nie je ten materiál," odpovedal Kyselica na otázku, prečo si myslí, že je ťažké nahrávku verifikovať.  

Nahrávka mala vzniknúť v byte v Bratislave na Vazovovej ulici po tom, ako príslušník SIS Peter Holúbek postrehol zvýšený pohyb vysoko postavených osôb v blízkosti jeho súkromného bytu. Po obdržaní operatívnej informácie, Slovenská informačná služba byt na Vazovovej ulici vybavila odpočúvacím zariadením. Nahrávky, ktoré v byte údajne vznikli majú byť súčasťou dlhodobého vyšetrovania. Už niekoľko dní sa v kuloároch hovorí o zverejnení nahrávky kauzy, ktorá priviedla do ulíc v roku 2012 tisíce ľudí na celonárodných protestoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy