Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zuzana Čaputová: Kauza Gorila je synonymom politickej korupcie celej jednej politickej generácie
Zdielať na

Zuzana Čaputová: Kauza Gorila je synonymom politickej korupcie celej jednej politickej generácie

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová pre televíziu JOJ uviedla, že kauzu Gorila treba vyšetriť a politici by mali niesť zodpovednosť. Ku nahrávke sa postupne vyjadrujú ako koaliční, tak aj opoziční poslanci, naprieč celým politickým spektrom.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje kauzu Gorila za synonymum politickej korupcie celej jednej politickej generácie. V stanovisku zdôraznila, že sa ju nepodarilo uzavrieť počas fungovania piatich vlád.

Na otázku TV JOJ, či by sa mali politici zodpovedať, odpovedala Čaputová takto: "Samozrejme, tak ako všetci. Určite áno." 

"Ja som nahrávku ešte nepočúvala, lebo je to len pár hodín, možno minút, čo koluje po internete. To, čo je nevyhnutné, v každom podozrení, je vyšetriť všetky podozrenia, ktoré z tej nahrávky budú vyplývať. To je absolútna nevyhnutnosť. Či sú to správy alebo prepisy alebo zvukové záznamy," uviedla Zuzana Čaputová pre TV JOJ krátko po zverejnení. 

Čaputová reagovala aj na nahrávku údajného rozhovoru bývalého generálneho prokurátora s Mariánom Kočnerom a prepisy správ z Kočnerovej trémy. Podľa prezidentky naznačujú bez precedentné zneužitie justície.

Čaputová sa pozastavila aj nad tým, že mnohí aktéri z týchto prípadov sú naďalej vo svojich funkciách. V najbližších dňoch sa chce stretnúť s ministerkou vnútra, policajným prezidentom a vedením generálnej prokuratúry.

Uniknutá nahrávka 

Redakcia spravodajstva televízie JOJ dostala vo večerných hodinách e-mail s odkazom na stiahnutie súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Ide o zvukovú nahrávku, ktorej pravosť zatiaľ nemožno verifikovať, no celkovo ide o takmer 39 hodín zvukového záznamu.

Už v úvode je počuť hlasy, ktoré majú podľa prepisov zverejnených v roku 2012 patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy