Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Poslanci reagujú na uniknutú nahrávku Gorila. Fico svoju tlačovku ani nedokončil
Zdielať na

Poslanci reagujú na uniknutú nahrávku Gorila. Fico svoju tlačovku ani nedokončil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / To, že sa verejne objavili údajné nahrávky k spisu Gorila neprekvapilo ani poslancov. Kým niektorých trápi hlavne to, odkiaľ sa vzali, ďalší posielajú aktérov kauzy do basy. V parlamente je zo spomínaných politikov z nahrávky Gorila aktívny už len Miroslav Beblavý a Robert Fico. Ten dnes nepriamo priznal, že na nahrávkach by mohol byť jeho hlas - ale vraj ho neusvedčujú z ničoho nekalého.

Pellegrini: Robert Fico môže kludne spať 

Premiér Peter Pellegrini ocenil, že na verejnosť prenikla popri spise aj samotná nahrávka, zdôraznil však, že daná kauza nemá nič spoločné s jeho vládou. "Vítam to, že sa na svetlo konečne dostala aj nahrávka, pravdepodobne korešponduje s prepismi. Pravdepodobne sa tam hovorí presne to isté, čo je aj v tých prepisoch - ako sa za výdatnej pomoci Dzurindovej vlády drancoval štátny majetok, ako sa kadekomu sľubovali alebo dávali rôzne provízie, ako sa privatizovalo," reaguje Pellegrini. 

Na nahrávke sa objavila aj pasáž, ktorá by mala patriť Robertovi Ficovi, v tejto súvislosti sa Pellegrini už minule vyjadril, že to, že niekto pije Colu, je najmenší problém. "Tá pasáž, ktorá sa dotýka pána predsedu, predstavuje 0.0 percenta celej nahrávky. Robert Fico môže pokojne spať, tam asi nezaznelo nič, čo by nejakým spôsobom hovorilo o porušení zákonu alebo nejakej nekalej činnosti," argumentuje Pellegrini. 

"Gorila nie je o vypití Coly Roberta Fica, samozrejme, takto sa to dnes snaží niekto hrať," upozornil Pellegrini. Premiér pripomenul, že sa na nahrávke nachádza 39 hodín záznamu, ktoré sa týkajú vlády SDKÚ. "Gorila nemá nič s mojou vládou a dáva jasný obraz všetkým občanom, ako tu Dzurinda, Mikloš, Malchárek vládli a ako tu za úplatky rozpredávali tie najcennejšie fabriky," tvrdí premiér. 

Fico: Nič z nahrávky ma nedostáva do nelegálneho správania sa 

"Je tragikomické, keď vidíme gorilie mláďa, pána Beblavého, ktorý v tom čase pôsobil ako štátny tajomník a nikdy sa nesťažoval na nič, čo sa dialo v rokoch 2002 až 2006," tvrdí Robert Fico. "Ja som o tom narozdiel od pána Fica, ale aj ostatných, počul prvýkrát v decembri 2011, keď sa to zverejnilo a ja som následne a ja som zase ako jediný aj pani Bubeníkovú stíhal vrámci mojich možností ako predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií," reagoval Miroslav Beblavý. 

"Nič ma z tejto nahrávky ani z prepisov nedostáva do polohy neetického, nedajbože nelegálneho správania sa," myslí si Fico. Niečo iné si však myslí Matovič, ktorý poukazuje na to, že hlasy na nahrávka napovedajú aj o financovaní strany Smer. "Hovorí o tom, že Flašík vybral 250 miliónov korún a nechal si z toho 8 alebo 80 pre seba a zbytok dal do strany a my sa pýtame, že kde v účtovníctve, Robert Fico, sa nachádza tých 148 miliónov alebo tých 170 miliónov korún," pýta sa Matovič. "Robert Fico si tam vymýšľa. Ak je to tak, ja som to nepočul. Tí, ktorí sa majú báť, sa už podľa mňa dnes boja alebo minimálne zle spávajú. A ja sa nebojím a ja dobre spávam," pozmanel Fedor Flašík.  

Kiska: Uniesli našu krajinu, musíme náš štát vybudovať nanovo

"Oligarchovia, gauneri, niektorí policajti, prokurátori a sudcovia uniesli našu krajinu. Kúpili si politikov, ktorí im roky kryjú chrbát a udržujú tento systém. Nahrávka Gorila, ale aj nahrávka Kočnera s Trnkom či esemesky s Bödörom a Jankovskou potvrdzujú, že musíme náš štát vybudovať nanovo. Tento skorumpovaný systém tu funguje dlho, a stále sú pri moci tí, ktorí ho udržujú," komentuje situáciu bývalý prezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska. 
Dnes už podľa Kisku hovoria o mafiánskom štáte všetci. "Fico a Pellegrini kričali, keď som ako prezident hovoril o mafiánskom štáte. Dnes už nekričia, lebo to hovoria všetci. Museli by kričať na všetkých. Aj na slušných policajtov, sudcov a prokurátorov, ktorí to už pochopili. A začali konať. Je čas ukončiť toto obdobie. Je čas vrátiť Slovensko všetkým ľuďom," dodal. 

SaS: Aktéri kauzy Gorila by mali sedieť vo väzbe

"To, čoho sme v týchto dňoch svedkami v súvislosti s kauzou Gorila, je niečo bezprecedentné a nehorázne, čo v slovenských dejinách nemá obdobu. Z nahrávky počúvame, ako mala mafia v rukách najvyššie špičky systému spravodlivosti, ako úzko bola previazaná s politikmi," uviedla vo svojom stanovisku strana SaS.

„Je veľmi vysoký predpoklad, že aktéri budú mariť vyšetrovanie a ovplyvňovať svedkov. Dokonca si viem predstaviť, že sa budú snažiť uniknúť pred spravodlivosťou do zahraničia a preto by vo všetkých oprávnených prípadoch mala byť nariadená vyšetrovacia väzba," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Ukončenie kauzy Gorila a jej dohra na súde je to, čo naša spoločnosť k svojej očiste skutočne potrebuje. „Je obrazom stavu ovládnutia našej polície a prokuratúry, že až uverejnením nepochybne autentickej nahrávky rozhovorov v kauze Gorila, sa verejnosť po mnohých rokoch dozvedá o tom, ako sa štát odovzdával oligarchom. Bude rozhodujúce pre ďalšie smerovanie Slovenska, či sa podarí aktérov kauzy postaviť pred súd v krátkej dobe. Ak nie, je jasné, že sa Slovensko opäť posúva do priepasti štátu ovládnutého záujmami mocných jednotlivcov," povedal poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik. 

Podľa strany SaS je vo verejnom záujme, aby sa občania dozvedeli napríklad aj to, či hlasy na nahrávke patria Jaroslavovi Haščákovi z Penty a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. „Preto žiadame orgány činné v trestnom konaní, aby sa pustili do zvukovej expertízy údajnej nahrávky Gorila, ktorú dostali viaceré médiá, a o jej výsledku informovali celú verejnosť," uzavreli liberáli.

Matovič ku Gorile:

Grendel: Fico by si už mal vybrať nejaký typ dôchodku

Poslanec z hnutia OĽaNO Gábor Grendel poukázal na paradox, že keď sa na verejnosť nelegálne dostali veci z vyšetrovacieho spisu týkajúce sa napríklad dopravnej nehody Daniela Lipšica či textových správ Grendela, išlo o verejný záujem. "Nikto nehovoril, že toto sú údajné prepisy alebo niečo podobné," skonštatoval. Reagoval tak na dvojaký meter, ktorý uplatňujú niektorí politici práve pri zverejnenej nahrávke ku kauze gorila. 

"Dnes už nikto nemôže povedať, že je to iba nejaký fantastický román, máme jednoznačný dôkaz, že ten spis, ktorý bol zverejnený, je autentický a pán Fico by si už mal vybrať nejaký typ dôchodku. Nepochybujem o tom, že ten záznam je autentický," verí Grendel. 

Maďarič: Je otázne, kto ešte nahrávkou disponoval

Bývalý podpredseda strany Smer a bývalý minister kultúry Marek Maďarič hovorí o tom, že sa kauza týka nielen strany Smer-SD, ale aj politikov na opačnej strane spektra. "Ak sa bavíme o prítomnosti politikov súvisiacich s gorilou alebo so stranami, ktoré v tom čase boli vo vláde, sú aj inde, nielen v Smere," poznamenal. 

Maďariča prekvapilo, koľko kópií reálne existovalo. "Kadekto s tým asi obchodoval, je napríklad otázka, že kto to poslal, kto to ešte mal," dodal. Zároveň potvrdil, že sa na pôde Smeru o gorile síce rozprávali, no len o tých najrozsiahlejších častiach týkajúcich sa politikov strán SDKÚ a ANO. 

Baška: Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády 

Poslanec Smeru a bývalý minister obrany ​Jaroslav Baška nahrávku doposiaľ nepočul a najskôr si ju plánuje vypočuť. "My sme si ako branno-bezpečnostný výbor zavolali aj ministerku vnútra s prezidentom policajného zboru na zajtra, aby nám vysvetlili, odkiaľ a akým spôsobom tieto nahrávky unikli," povedal.

"Celá kauza je o privatizácii, o veľkých úplatkoch, ktoré išli za privatizáciu štátneho majetku," odkazoval s tým, že celá kauza je spojená najmä s druhou vládou Dzurindu. 

Simon: Polícia aj dnes nepracuje spôsobom, akým by mala

​"Každý by za to mal niesť aj svoju mieru zodpovednosti," reaguje na nahrávku bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. 

"Vnímam to tak, že polícia aj dnes nepracuje spôsobom, akým by mala. Keby pracovala takým spôsobom, tak aj na prokuratúre by nemohol pracovať Dobroslav Trnka. Už dávno na prokuratúre aj na polícii mala tá očista vo väčšej miere začať," myslí si Zsolt Simon. 

Tlačovú besedu Smeru vyrušil Igor Matovič:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy