Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NR SR schvaľovala zákony: Koniec špekuláciám pri cenotvorbe liekov, vyššia bezpečnosť detských ihrísk a zmeny na staniciach STK
Zdielať na

NR SR schvaľovala zákony: Koniec špekuláciám pri cenotvorbe liekov, vyššia bezpečnosť detských ihrísk a zmeny na staniciach STK

BRATISLAVA / Parlament vo štvrtok opäť odsúhlasil plejádu návrhov zákonov. Poslanci schválili napríklad aj to, že profesionálni vojaci si finančne prilepšia, bezpečnosť detských ihrísk sa od začiatku budúceho roka zvýši vďaka viacerým opatreniam, či návrh zákona týkajúci sa technickej a emisnej kontroly áut. V pléne sa debatovalo aj o novele zákona ministerstva zdravotníctva, aby štát zamedzil špekuláciám pri cenotvorbe liekov. Parlament ho nakoniec aj odklepol.

Štát zamedzí špekuláciám pri cenotvorbe liekov. Ceny liekov na Slovensku sa v súčasnosti určujú ako priemer troch najlacnejších spomedzi európskych krajín. Niektoré farmaceutické spoločnosti však chceli zachovať vyššiu cenu lieku, a preto dodávali jedinečné veľkosti balení liekov. Nebolo teda možné k nim zistiť ceny v zahraničí a určiť priemer troch najlacnejších v Európskej únii. Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktorú schválil parlament, túto možnosť pre farmaceutické firmy odstráni.

"Ak naši pacienti spotrebovávajú také veľkosti balení liekov, aké nie sú inde, cena týchto balení bude prepočítaná úmerne z cien iných balení toho istého lieku," uviedla k novele zákona ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Ako dodala, chcú tak dosiahnuť úsporu vo výdavkoch za lieky. Bude to však spôsobom, ktorý neprináša zásadnejší zásah do terajšieho princípu cenotvorby. Legislatíva umožňuje výrobcom mať zaradený liek na Slovensku s odlišnou veľkosťou balenia ako v iných krajinách EÚ. Cena balení odlišnej veľkosti sa navzájom neporovnáva, a preto výrobca môže profitovať z neúmernej ceny na Slovensku. Novela zákona tým, že znemožní výrobcom obchádzať porovnávanie cien so zahraničím, má priniesť odhadovanú ročnú úsporu minimálne 3 milióny eur.

K cenotvorbe liekov sa vyjadrila aj koaličná rada po rokovaní.  Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár prijali stanovisko, ktorým dôrazne žiadajú ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby urobila všetky nevyhnutné legislatívne a inštitucionálne opatrenia, ktoré zabránia zvyšovaniu cien liekov pre citlivé skupiny pacientov.

"Koaličná rada bude na dennej báze monitorovať konanie ministerstva zdravotníctva SR a vyhlasuje, že nevidí žiadne dôvody na takéto necitlivé zásahy do cenovej politiky liekov." 

Zvýšená bezpečnosť na detských ihriskách 

Bezpečnosť detských ihrísk sa od začiatku budúceho roka zvýši. Parlamentom totiž prešiel zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska. Detské ihriská budú musieť ako celok spĺňať bezpečnostné požiadavky podľa novej legislatívy. Stanovujú sa napríklad požiadavky na povrch detských ihrísk alebo na rozmiestnenie hracích zariadení.

Zákon definuje aj základné povinnosti vlastníkov ihrísk, okrem iného sa zavádza systém na monitorovanie úrazov na detských ihriskách. Novinkou bude aj povinná vstupná kontrola v prípade nových detských ihrísk, ako aj pravidelné ročné kontroly. Zákon zavádza aj sankcie za nedodržiavanie stanovených pravidiel. Legislatíva stanovuje aj požiadavky na odbornú spôsobilosť kontrolórov detských ihrísk, čím by sa malo zamedziť pôsobeniu rôznych podvodných kontrolórov. Vlastníkov ihrísk budú čakať aj administratívne povinnosti, tie by ale mali byť minimálne a jasne určené.

Upustenie sankcii na STK a EK 

Pre oprávnené osoby pri technickej a emisnej kontrole áut sa zavedie možnosť upustenia od sankcie. Oprávnené osoby však musia do pätnásť dní nahlásiť pochybenie svojho technika. Ako ďalej vyplýva z novely zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, na staniciach technickej kontroly sa nebude môcť používať také zariadenie, ktoré by umožnilo neoprávnené ovplyvnenie meraných údajov a hodnôt, výsledku kontroly. "Umožní sa lepšia flexibilita prechodu technikov medzi jednotlivými stanicami technickej kontroly (STK). STK sa umožňuje okrem povinných dvoch technikov s plným rozsahom výkonu kontrol zamestnať aj technikov, ktorí nebudú disponovať plným rozsahom výkonu kontrol," dodala pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Výška pokuty za banálne porušenia povinnosti technikov by sa mala znížiť. Kontrolný technik bude môcť neúspešnú skúšku opakovať dvakrát oproti súčasnému jednému pokusu. "Na STK bude musieť byť prítomný iba jeden technik s plným rozsahom výkonu kontrol, ostatní nemusia mať plný rozsah," doplnila Ducká s tým, že v súčasnosti musia byť pri technickej kontrole prítomní dvaja takíto technici.

Prijatím spomínanej novely zákona sa taktiež zmenia podmienky prevádzky vozidiel v cestnej premávke. Vládny návrh novely príslušného zákona má najmä prevziať európske nariadenie o schvaľovaní nových vozidiel z roku 2018. Napríklad, zavedie sa schválenie vozidla s obmedzenou prevádzkou nielen pre podomácky vyrobené poľnohospodárske vozidlá, ale aj pre komerčne vyrábané vozidlá vyrobené pred 1. júlom 2009, ku ktorým bude vydaná tzv. farmárska značka na desať rokov. Novela nadobudne účinnosť 1. januára 2020, okrem ustanovení súvisiacich s implementáciou európskeho nariadenia s účinnosťou od 1. septembra 2020.

Profesionálni vojaci si finančne prilepšia

Plat profesionálnych vojakov bude po novom zložený z viacerých častí, a to z takzvanej hodnostnej tarify a funkčnej tarify. Profesionáli si tiež finančne prilepšia v rámci hodnostného platu o jedno percento ročne za každý rok výkonu štátnej služby. Podľa rezortu obrany je v súčasnosti systém odmeňovania nedostatočný. Ministerstvo si, okrem iného, od novely sľubuje, že sa zvýši atraktivita vojenského povolania. V súčasnosti podľa tabuľkových počtov totiž chýba v armáde niekoľko tisíc profesionálov. 

"Cieľom návrhu zákona je úprava systému odmeňovania spojená so zvýšením platových náležitostí profesionálnych vojakov, reflektujúcich náročnosť vojenského povolania v nadväznosti na vykonávanú funkciu a vytvárajúcich predpoklady ich konkurencieschopnosti na trhu práce. Je predpoklad, že prispejú k eliminácii prehlbovania negatívnych trendov v Ozbrojených silách SR z posledných rokov, a to predovšetkým k zastaveniu poklesu záujmu mladých ľudí o štátnu službu profesionálneho vojaka, rozhodujúcim spôsobom povedú k zvýšeniu atraktivity, spoločenskej prestíže a konkurencieschopnosti vojenského povolania na trhu práce," uvádza materiál.

Najčítanejšie správy