Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NBÚ čelí kritike opozície kvôli previerke, ktorú získala Jankovská. TV JOJ zisťovala, kto dáva bezpečnostnému úradu podklady
Zdielať na

NBÚ čelí kritike opozície kvôli previerke, ktorú získala Jankovská. TV JOJ zisťovala, kto dáva bezpečnostnému úradu podklady

BRATISLAVA / Národný bezpečnostný úrad je pod paľbou kritiky opozície, ktorá sa pýta, ako mohla získať bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská napriek svojim kontaktom najvyšší stupeň bezpečnostnej previerky, teda previerku na stupeň prísne tajné. Odborníci ale upozorňujú, že NBÚ len akceptuje odporúčania, ktoré jej dodali z polície, tajnej služby a vojenského obranného spravodajstva.

"Prísne tajné v prípade Jankovskej znamená, že mala možnosť sa oboznámiť s rôznymi vyšetrovaniami, ktoré prebiehali aj v policajnom zbore," vysvetlil Juraj Krúpa analytik SSPI. Pritom získať najvyššiu bezpečnostnú previerku nie je pritom vôbec jednoduché. Preveruje sa vaša minulosť, majetkové pomery, účty, ale aj rodinné a iné väzby. "Budú sa na vás pýtať od učiteľov až po susedov," poznamenal expert OĽaNO na bezpečnosť Jaroslav Naď. 

Počítať treba aj s tým, že vás pošlú až na detektor lži. Preverovať vás môžu až pol roka, a hoci sa vydáva na niekoľko rokov, previerku vám môžu kedykoľvek odobrať. "Národný bezpečnostný úrad sa z dôvodu zákonnej prekážky k okolnostiam konkrétnych bezpečnostných previerok verejne nevyjadruje,"  uviedol v stanovisku Národný bezpečnostný úrad. 

Kľúčové sú SIS, polícia a vojenské spravodajstvo 

Faktom ale je, že NBÚ iba zbiera podklady a odporúčania, ktoré dostane od troch rozhodujúcich inštitúcií - SIS, Vojenské spravodajstvo, Polícia. "Na základe týchto informácií NBÚ rozhoduje. Čiže tie inštitúcie, ktoré tú osobu preverovali, majú na hlave to maslo," pokračoval Krúpa. "Otázka je, že či v tej dobe mali dostatok alebo úplnú saud všetkých  dostupných informácií," vyjadrila sa ministerka vnútra Denisa Saková. 

​Polícia ani SIS na kritiku nereagovali. "S otázkami je potrebné obrátiť sa na NBÚ," odpovedalo Policajné prezídium SR. "Slovenská informačná služba sa k rôznym medializovaným vyjadreniam zásadne nevyjadruje. Informácie o konkrétnych aktivitách môže SIS poskytovať len na to určeným príjemcom," uviedla v stanovisku Slovenská informačná služba. 

Nie je to prvýkrát, čo sme vysielali o pochybnostiach okolo previerok. Aj v prípade odobratej previerky Viliama Jasaňa to nebol NBÚ, kto podľa poslancov pochybil. Poslanci budú bezpečnostné previerky riešiť na výbore už budúci týždeň. 

Viac o previerkach pre poslancov sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy