Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kvapka nádeje darovala deťom umelé pľúca a srdce
Zdielať na

Kvapka nádeje darovala deťom umelé pľúca a srdce

BRATISLAVA / Malí detskí pacienti s vážnymi ochoreniami pľúc dostali veľký darček. Je ním prístroj ,ktorý v kritickej situácii dokáže dýchať za malého pacienta, kým jeho pľúca oddychujú a regenerujú sa. Kompletný prístroj za takmer 100 tisíc eur odovzdala Nadácia Kvapka Nádeje Národnému ústavu detských chorôb v Bratislave. Okrem veľkých darcov naň prispeli aj televízni diváci a slúžiť bude deťom z celého Slovenska.

Ako vyzerajú ľudské pľúca, alebo ako vyzerá ľudské srdce, si väčšina z nás dokáže predstaviť. Ako ale vyzerajú umelé pľúca, alebo srdce, a dokonca v jednom, môžeme vidieť v budove Národného ústavu detských chorôb.

Ide prístroj so zložitým názvom."Extrakorporálna membránová oxygenácia - skratka ECMO - je prístroj, ktorý dokáže nahradiť funkciu srdiečka a pľúc v prípade, že zlyhávajú," informuje primár DKAIM NÚDCH Jozef Köppl. 

Lekári napoja kanyly na hlavné tepny odkiaľ putuje krv malého pacienta do prístroja."Prechádza cez špeciálnu turbínku, ktorá krv poháňa, dostáva sa do komôrky - oxygenátor - tam sa okysličí a zároveň sa zbaví CO2," vysvetľuje Köppl.

Takto okysličená krv sa potom druhou veľkou cievou vracia naspäť to tela pacienta. Turbínka nahrádza činnosť srdca a komôrka zas pľúca. "Dá sa ľahko povedať, že sú to vlastne umelé pľúca s umelým srdiečkom," povedal Köppl. 

Tento prístroj budú môcť využívať malí pacienti z celého Slovenska vďaka ľuďom s dobrým srdcom. "Prístroj je výsledkom jednoročného snaženia, sme oslovovali sponzorov, partnerov s vyššími čiastkami a potom darcovstvom cez sms, televízni diváci," vraví Jarmila Lajčáková-Hargašová z nadácie Kvapka nádeje. 

Cena prístroja je takmer 80 tisíc eur, ďalšie peniaze pôjdu na prídavné zariadenia. Už dnes môže prístroj pomáhať dvom pacientom. Doteraz akútne prípady malých pacientov museli riešiť v spolupráci s pražskými kolegami. Predpokladajú, že by ročne mohlo tento tento prístroj využiť asi 5 detí. Prístroj tohto typu nie je prvým na Slovensku. "Aj pracovisko v Banskej Bystrici má podobný prístroj," dodal Köppl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy