Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyšetrovanie pádu stíhačky pri obci Nové Sady bude zrejme trvať mesiace
Zdielať na

Vyšetrovanie pádu stíhačky pri obci Nové Sady bude zrejme trvať mesiace

SLIAČ / Vyšetrovanie pádu stíhačky pri obci Nové Sady bude zrejme trvať dlhé mesiace. Aj v stredu z miesta dopadu vozili na Sliač trosky stíhačky plne naložené nákladné vozidlá. Na leteckej základni ich budú musieť uskladniť pre potreby vyšetrovateľov.

Uplynulé dva dni bolo vidieť na Sliači vojenské tatrovky, ktoré opakovane prešli bránami leteckej základne. Za jej múrmi zložili trosky havarovanej stíhačky, to, čo z nej zostalo bude k dispozícii vyšetrovateľom. Kusy krídiel, časti trupu, každú zachovanú súčiastku budú musieť detailne preskúmať.

"Takmer celý vrak vojenského lietadla MiG-29 už bol prevezený na letisko Sliač, kde bude k dispozícii pre ďalšie skúmanie znalcov, alebo pre prípadné vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

"Väčšina civilných lietadiel v tejto republike má 50 - 60 rokov a nikto sa nad tým nezamýšľa. Lietadlá sa opotrebovávajú inak ako autá, majú úplne inú údržbu. Tam sú 100, aj 200 hodinové prehliadky," objasňuje bývalý vojenský pilot Jozef Jankovič. 

No vydýchnuť si ešte nemôžu ani v Nových Sadoch. Na mieste dopadu ešte prebieha čistenie priestoru a hľadajú sa aj malé časty, ktoré môžu byť rozptýlené aj po širšom okolí," vraví Capáková. 

Pozitívnou správou je, že pilot, ktorý sa musel katapultovať, je v poriadku. Previezli ho do banskobystrickej nemocnice, aby bol bližšie pri rodine a po zlepšení stavu ho lekári pustili domov.

Ako dlho bude trvať vyšetrovanie sa odhadnúť nedá, ani vyšetrovanie nehody albatrosu, ktorý sa zrútil v týchto miestach pred rokom stále nie je ukončené.

10 októbra 2018 prebiehal výcvik, v stíhačke sedel okrem pilota aj inštruktor. Urobiť vtedy museli takzvaný riadený pád do poľa neďaleko leteckej základne Sliač, dôvodom bolo vysadenie motora. Čo presne zlyhalo nie je doteraz vyšetrené.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy