Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Danko: Ak máme zvyšovať minimálnu mzdu, tak aj minimálne dôchodky. Pellegrini podľa neho porušil koaličnú zmluvu
Zdielať na

Danko: Ak máme zvyšovať minimálnu mzdu, tak aj minimálne dôchodky. Pellegrini podľa neho porušil koaličnú zmluvu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko vyhlásil, že premiér Peter Pellegrini, ktorý je zároveň členom koaličnej strany SMER-SD, porušil koaličnú dohodu. Dôvodom je, že na vláde dal hlasovať o návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy napriek tomu, že ministri SNS boli proti. Danko tvrdí, že ak chcú zvyšovať minimálnu mzdu, treba sa pozrieť aj na podnikateľov a pomôcť im. V pondelok sa preto chystá poslať list odborárom a bude žiadať rovnakú zmluvu ako má Smer.

Slovenská národná strana na vláde úplne neodobrila zvyšovanie minimálnej mzdy na 580 eur. Podľa slov predsedu strany a NR SR Andreja Danka nejde o to, že by zvýšenie nechceli, no je potrebné myslieť aj na podnikateľov a dopady, ktoré ich ovplyvnia. SNS sa snaží správať rozpočtovo korektne. Premiér Peter Pellegrini dal tak o návrhu hlasovať, národniari sa ale hlasovania zdržali. "Odkedy som vo vláde nepamätám si, že by vláda hlasovala. Doteraz ani Fico ani Pellegrini žiadnu tému nesilili, vždy ju odložili," vyjadril sa na tlačovej konferencii po schválení návrhu vládou Danko. 

"Očakávali sme, že minister financií nás informuje o dopadoch na rozpočet, ktorý sa práve teraz chystá," zdôvodnila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Výška minimálnej mzdy má podľa nej dopad nielen na podnikateľské prostredie, ale aj na štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnej správe. "Ak by bol priestor, my by sme kľudne hlasovali aj za minimálnu mzdu možno vo výške 600 eur," povedala Matečná. K výške minimálnej mzdy - 600 eur sa vyjadril aj Danko, podľa ktorého by sa táto výška mohla časom dosiahnuť. 

Danko sa snaží chrániť podnikateľov 

Danko sa za SNS vyjadril, že sa od doby, kedy vstúpili do vlády, snažia o vyváženú a zodpovednú politiku najmä voči občanom, štátu a podnikateľom. Ako dôkaz uviedol, že SNS pri zvyšovaní minimálnej mzdy na 520 eur presadila, aby sa štát pozrel do zrkadla, a aby to dodržiaval najskôr štát a potom deptal podnikateľov. "Ja som si dal niekoľko úloh ako pomôcť občanov, nebudem ich teraz vymenovávať, no SNS je za systematizáciu úpravy minimálnej mzdy, je za zvýšenie minimálnej mzdy," povedal predseda národniarov. 

"Požiadal som Pellegriniho, aby zodpovednejšie pristupoval a schvaľoval minimálnu mzdu. Na druhej strane prečo nemať aj vyššiu minimálnu mzdu. Podnikateľom ale treba povedať, že ideme znižovať dane, pomôcť im rôznymi motiváciami, a to nie len firmám ako je U.S. Steel ale napríklad aj Podbrezová a iným slovenským spoločnostiam," pokračoval s tým, že máloktorý podnikateľ dnes využíva nástroj 13. platu. "Snažím sa minimalizovať dopady našich opatrení voči podnikateľom. Koaličná dohoda bola, že opatrenia Smeru, Most-Híd a SNS v priemere neprekročia 130 milionov eur, aby sme strážili deficit štátneho rozpočtu budúci rok." 

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického však zvýšenie minimálne mzdy má na rozpočet verejnej správy neutrálny dopad. "Zvyšujú sa nám sociálne odvody, zdravotné odvody a vychádza to neutrálne, to znamená, že nebude to mať dopad," povedal. Ak by sa podľa neho najnižšie zárobky zvýšili aj o 10 eur viac, dopad by bol aj tak neutrálny. "Čo sa týka verejnej správy, tých ľudí, ktorí robia za minimálnu mzdu, nie je až také množstvo, aby to malo až taký zásadný dopad, ako možno niektorí ministri hovoria," dodal šéf rezortu financií.

Hlasovania sa pri schvaľovaní zvýšenia minimálnej mzdy zdržal aj minister spravodlivosti za Most-Híd Gábor Gál. "Most-Híd sa netají tým, že zastupujeme záujmy aj podnikateľského sektora a malých podnikateľov, ktorým predovšetkým príplatky viazané na minimálnu mzdu budú robiť problémy," tvrdí.

Danko: Ospravedlňujem sa

"Po dnešnom rokovaní vlády sa ospravedlňujem verejnosti a podnikateľom, že tak bezcitne boli využití odborári na zvyšovanie minimálnej mzdy. SNS bola pripravená možno už od 1.1. 2020 rokovať na nastavenie výšky mzdy a možno sa pozrieť aj na dôchodcov," podotkol. 

Ak minimálna mzda, tak aj minimálna výška dôchodkov 

Ďalšou dôležitou témou sú podľa predsedu parlamentu aj dôchodci, na ktorých sa zrejme zabudlo. "Ja sa hanbím, že naši dôchodci majú 270 eur minimálnu výšku dôchodku. Preto som navrhol 33% z priemernej mzdy a moja podmienka schválenia systému automatu na priemernú mzdu bola, že ak bude rásť minimálna mzda v štáte, musia rásť aj minimálne dôchodky. Nie je možné, aby starci, babky a dedkovia žili z 270 eur. Ten dôchodok by sa mohol hýbať na úrovni 320 - 330 eur, čo by štátny rozpočet zvládol ľavou zadnou. Čo ma dnes najviac mrzí, nevedel som, keď som dnes ráno žiadal predsedu vlády, aby tento bod nezaradili, že je to dohodnuté teatro s odborármi.  Verím, že najbližšia koaličná rada tento problém vyrieši s nádejou, že sa nebudú riešiť len minimálne mzdy ale aj minimálne dôchodky." 

Vyjadrenia premiéra Pellegriniho

"Vláda má dnes za sebou významný deň," uviedol na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini. Všetky vlády s účasťou Smeru sa podľa neho vždy snažili o razantné zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby najnižšie zárobky významne rástli a súčasne sa tým neohrozoval rast hospodárstva. "Dúfam, že sme našli zdravý konsenzus," povedal o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur. Nariadenie vlády o výške minimálnej mzdy na budúci rok vláda podľa premiéra neschválila konsenzom, ale o tomto bode sa hlasovalo. Ministri za Slovenskú národnú stranu a minister spravodlivosti za Most-Híd Gábor Gál sa podľa Pellegriniho pri hlasovaní zdržali. "O takúto sumu sa minimálna mzda ešte nikdy v histórii Slovenska nezvýšila," dodal.

"Čo ma vrcholne prekvapilo bolo, že sa premiér pokúsil o odkaz verejnosti, že SNS je proti zvýšeniu minimálnej mzdy. V pondelok posielam Konfederácii odborových zväzov SR list a budem žiadať tú istú zmluvu ako má SMER-SD. Verím, že ju páni na čele tohto odboru podpíšu.  Myslím, že niektorí páni v odboroch by sa mali uvedomiť, žijú v hlbokom komunizme. Ak si myslíte, že byť v koalícii je med lízať, tak o tom možno raz napíšem aj knihu," uzavrel Danko. 

Aké sú riziká nového opatrenia- 15% dane? :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy