Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neviete využiť rekreačný poukaz? Po novom ho môžete darovať rodičom alebo starým rodičom, vyhlásil Danko
Zdielať na

Neviete využiť rekreačný poukaz? Po novom ho môžete darovať rodičom alebo starým rodičom, vyhlásil Danko

BRATISLAVA / Predseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že rekreačný poukaz budete môcť darovať aj svojim rodičom či starým rodičom. Podľa jeho slov veľa zo živnostníkov ani nevie, čo všetko môžu v prospech seba a svojich zamestnancov využiť. Podnikatelia môžu totiž ušetriť napríklad aj tak, že do formy odmeny priradia rekreačný poukaz. Novinkou je aj príspevok na šport, ktorý je avšak pre zamestnávateľa len dobrovoľný.

"Rekreačný poukaz budete môcť darovať svojim rodičom alebo starým rodičom na Vianoce na kúpeľný pobyt a urobiť im tak radosť," vyjadril sa Andrej Danko, líder SNS, a poznamenal, že za tri roky sa strana nemá za čo hanbiť vo vzťahu k živnostníkom. "Tento rok sme zaviedli aj príspevok na šport. Zamestnávateľ a rodič, ktorý je zamestnaný, môžu spoločne podporiť športujúce dieťa. Ide o dobrovoľný príspevok, ktorý tak pôjde aj klubom. SNS pripravuje ďalšie novinky, napr. aby prechod firmy živnostníka na iného nebol zdaňovaný," prezradil. 

Danko ako problém vidí to, že mnoho živnostníkov ani nevie, čo všetko môžu v prospech seba a svojich zamestnancov využiť. Ako sám avizoval, odmeny sa môžu vyplácať oveľa výhodnejšie vo forme 13. platu. "Živnostníci aj podnikatelia môžu ušetriť tým, že dajú ako súčasť odmeny rekreačný poukaz, ktorý môžu využiť na letné tábory pre svoje deti. Tým pomáhajú aj rozhýbať slovenskú ekonomiku,"  povedal ďalej po stretnutí s predstaviteľmi živnostenského zväzu. "Drobní živnostníci nemajú také zázemie ako veľké spoločnosti. Ďakujeme, že sme našli práve dnes pochopenie po rokoch vedených diskusií," povedal prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Danko počas svojej tlačovej besedy pripomenul aj rôzne opatrenia pre živnostníkov. Poznamenal, že sám dobre vie, aké je to byť živnostníkom, pretože sám si to 15 rokov vyskúšal. "Viem, čo to je zamestnávať ľudí a platiť riadne odvody a dane, vyhlásil.  "Mnohí podnikatelia nemusia zbierať bločky a naháňať účtovníčku, keď vás tlačí čas. 15% daň z príjmu do 100 000 eur obratu pre firmy a živnostníkov, ako aj nižšia DPH na ubytovanie a potraviny patria do balíka ekonomických opatrení," dodal. 

Na záver predseda SNS upozornil, že teraz je cieľom zlepšiť osvetu, aby ľudia vedeli ako tieto nástroje využívať. "Sú to všetko nástroje, ktoré môžu ušetriť odvody a dane a vytvárajú sociálne väzby. V západných štátoch sú odmeny samozrejmosťou, pretože napr. v Rakúsku existuje aj 15. a 16. plat. "Pri 13. plate vzrástlo používanie na Slovensku tohto nástroja medziročne takmer 18-krát." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy