Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pavol Vorobjov je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa
Zdielať na

Pavol Vorobjov je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa

BRATISLAVA / Pavol Vorobjov, ktorý strávil noc v policajnej cele je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA stíhajú na slobode. Pri odchode z budovy inšpekcie Vorobjov tvrdil, že obvinený nie je. Informáciu pre TV JOJ potvrdilo ministerstvo vnútra.

Policajt Pavol Vorobjov strávil po zadržaní noc v policajnej cele. Z budovy úradu inšpekčnej služby ale v piatok odchádzal bez sprievodu polície. "Jedna zo zadržaných osôb bola podozrivá zo spáchania prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa, v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Vyšetrovateľ túto osobu obvinil," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Je ňou Pavol Vorobjov, niekdajší šéf spravodajskej jednotky finančnej polície NAKA. Práve on sa dlhodobo spomína v súvislosti s neoprávneným lustrovaním zavraždeného Jána Kuciaka. V tomto prípade ale zadržali aj policajného analytika Zubčáka. Ten mal prístup k databázam, v ktorých sú aj informácie o vyšetrovaniach realizovaných NAKOU. "Príslušník policajného zboru bol zadržaný v súvislosti s podozrením zo spáchania prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti," dodala Friese. Michal Zubčák mal podľa ministerstva vnútra neoprávnene lustrovať v informačnom systéme ministerstva vnútra. Televízia JOJ už vo štvrtok informovala, že Zubčák mal prístup k NAKAtoku. "Po vykonaní procesných úkonov bol muž prepustený na slobodu, v súčasnej dobe mu nebolo vznesené obvinenie, vyšetrovanie naďalej pokračuje," uviedlo ministerstvo vnútra. 

Ani on ani ďalší zadržaný policajt Milan Mihálik ale po štvrtku obvinení nie sú. Naopak, Vorobjov áno. Práve on mal neoprávnene lustrovať Jána Kuciaka v septembri 2017, teda pár mesiacov pred vraždou. Televízia JOJ však už v auguste priniesla informáciu z dobre informovaných zdrojov a z dostupných dokumentov, že to mohla byť už opakovaná lustrácia. Po začatí Kuciakovho sledovania sa mal totiž sledovač Peter Tóth sťažovať na nesprávnu adresu. Tretieho októbra prišla od Kočnera Tóthovi podľa Denníka N sms s Kuciakovou novou adresou vo Veľkej Mači, teda s už správnou adresou. Prvú, teda neaktuálnu adresu tak mohol mať z prvej lustrácie.

To ale nie je všetko. Najnovšie informácie z anonymného zdroja televízie JOJ hovoria o tom, že Kuciaka lustrovali aj tesne pred vraždou, s najväčšou pravdepodobnosťou medzi 5. a 10. februárom, teda dva týždne pred vraždou. Malo ísť o ďalšie upresnenie adresy, ktorú dostal na sledovanie Peter Tóth zo spomínanej septembrovej lustrácie. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia Mariánovi Kočnerovi si vykonávatelia vraždy robili v týchto termínoch opakované obhliadky miesta činu. Akciu si mali nacvičiť 15. a pešiu obhliadku Kuciakovho bydliska mali vykonať 16. februára. Jána Kuciaka zavraždili 21. februára.

Ministerstvo na otázku, či bol Ján Kuciak neoprávnene lustrovaný viackrát odpoveď neposkytlo. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je v tejto chvíli možné na túto otázku odpovedať," reagovala Friese. To, či Jána Kuciaka policajti neoprávnene lustrovali viackrát, a teda či v tom mohol lietať aj niekto ďalší, nám ani v piatok ministerstvo nepotvrdilo. Faktom však zostáva, že vyšetrovanie v tejto veci pokračuje ďalej.

"V súvislosti s lustráciou novinára Jána Kuciaka bol zadržaný P.V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívanie právomocí verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, ktorému bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie. Po vykonaní procesných úkonov bol prepustený," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. 

Zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika zadržali pre rovnaké dôvody ako Vorobjova. Po vykonaní procesných úkonov ho prepustili, neobvinili ho. Vyšetrovanie podľa ministerstva vnútra ale naďalej pokračuje. 

Ministerstvo vnútra vo svojom stanovisku ďalej informovalo, že štvrtková akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony.

Podľa informácií, ktoré TV JOJ potvrdili viaceré zdroje, Vorobjov strávil noc v policajnej cele. Z budovy úradu inšpekčnej služby odišiel ako bez policajného sprievodu. Vorobjov pri odchode novinárom nechcel odpovedať na otázky. Na otázku, či je obvinený, odpovedal nie.  "Nebudem sa vyjadrovať, dobre?" dodal Pavol Vorobjov. 

Niekdajšieho šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA, Pavla Vorobjova zadržala policajná inšpekcia vo štvrtok ráno. Dôvodom boli aj lustrácie novinárov. Zadržali ho spolu s analytikom Michalom Zubčákom a zástupcom riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milan Mihálikom. 

"V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali 3 osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," uviedla vo štvrtok hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová.

Samotný Pavol Vorobjov už k lustráciám pred vyšetrovateľmi vypovedal minulý rok. Aj pre dôvody lustrácie novinára Jána Kuciaka, ktorého zavraždili. Najprv tvrdil, že na pokyn svojho vtedajšieho nadriadeného, ktorým bol Tibor Gašpar. Neskôr výpoveď ale zmenil. Gašpar už v minulosti pre TV JOJ uviedol, že Vorobjov mu sám povedal, prečo a koľkých novinárov lustroval údajne už v závere roka 2017. "Predpokladám keďže to malo byť na základe dožiadania vyšetrovateľa, že išlo o zákonnú lustráciu," uviedol vo februári Gašpar.

Podľa zistení TV JOJ majú mať vyšetrovatelia inšpekcie v rukách práve nim spísaný úradný záznam s jeho vlastným podpisom, v ktorom údajne vypovedal, že lustrácie išli na pokyn policajného prezidenta. "K dnešným úkonom polície, respektíve k ich opodstatnenosti, sa neviem vyjadriť, nakoľko nemám informácie z vyšetrovania tohto prípadu. Z dnes medializovaných informácií som sa však dozvedel, že policajt Vorobjov mal v konaní zmeniť výpoveď a potvrdiť tak moje stanovisko zo začiatku roka, že žiadny pokyn na lustráciu som mu nedal," uviedol Gašpar na margo dnešného zásahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy