Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kusy odpadu našli na mieste, kde mesto buduje športoviská. Pravdepodobne ide o azbest
Zdielať na

Kusy odpadu našli na mieste, kde mesto buduje športoviská. Pravdepodobne ide o azbest

KOMÁRNO / Kusy azbestu našli aktivisti v Komárne na mieste, kde mesto buduje športoviská. Sutinu na spevnenie plochy parkovísk dodávateľ prác kúpil, tvrdí, že bola v poriadku. Prípad preveruje polícia.

V Komárne začali s výstavbou ihrísk na Alžbetinom ostrove, teraz tam ale pribudli aj policajné pásky. V stavebnej sutine na spevnenie podkladu pre budúce parkoviská športoviska, našli nebezpečný odpad. "Neskutočne veľké množstvo azbestových úlomkov. Nachádzajú sa tam studne, ktoré zásobujú obyvateľov, tak bral som to ohrozenie vážne," povedal komárňanský aktivista Róbert Dobi. 

"Bol použitý drvený stavebný recyklovaný materiál, dodaný našim dodávateľom," uviedol Patrik Ruman, dodávateľ prác KOMvAK a.s. Miestni aktivisti vyjadrili obavu, že stavebná sutina s kusmi azbestu pochádza z búracích prác ešte z apríla, keď so zemou rovnali domček na mestskom pozemku po vysťahovaní neprispôsobivých občanov.

"Tento materiál garantovane nepochádza zo zbúranej stavby pri čističke odpadových vôd," uviedol Ruman. 

"Ja osobne si myslím, že ten azbest sa sem dostal iným spôsobom ako dovozom tej betónovej drte, ja si myslím, že tu využil niekto situáciu," uviedol Tomáš Nagy z mestského podniku. 


"Keď sa ten azbest začne premývať do spodných vôd, môže dôjsť k ohrozeniu obyvateľov," uviedol Dobi. Azbest je nebezpečný pri manipulácii, keď hrozí vdýchnutie jeho čiastočiek do pľúc. "Ak by sa dostal do vody, azbest sa prirodzenou cestou, stolicou, vylúči z organizmu. Kolegyne z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre odobrali vzorky na laboratórne vyšetrenie, čakáme na výsledky," uviedla Denisa Masárová z RÚVZ. 

"Budeme dávať trestné oznámenie na neznámu osobu, ktorá spáchala tento čin," dodal Nagy. Prípad už rieši aj polícia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy