Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vnútrostranícky spor v SaS pokračuje. Sulík sa chce údajne zbaviť viacerých poslancov
Zdielať na

Vnútrostranícky spor v SaS pokračuje. Sulík sa chce údajne zbaviť viacerých poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vnútrostranícky spor v SaS medzi predsedom Richardom Sulíkom a členmi na čele s Ľubomírom Galkom pokračuje. Šéf liberálov má údajne v pláne zbaviť sa nepohodlných poslancov. Strane pritom padá popularita. Jej spoluzakladateľ Jozef Mihál varuje, že ak liberálom aj pre roztržky klesnú percentá pod vstupnú hranicu do parlamentu, opozícia bude mať problém nahradiť súčasnú vládu.

"Odmieta byť na rovnakej kandidátke, kde budem ja a Ľubomír Galko," poznamenal poslanec Jozef Rajtár. Zdá sa, že rebelanstvo sa členom SaS okolo Ľubomíra Galka nevypláca. Po republikovej rade je jasné, že o kandidátke do budúcoročných parlamentných volieb rozhodne kongres, na ktorom by mal mať Richard Sulík väčšinu.

Galko, ale aj Jozef Rajtar či Natália Blahová, nepochodili so svojou snahou dohodnúť sa na kandidátke. Rozhodne vyše 200 členný kongres, ktorý pred mesiacom ukázal lojalitu Sulíkovi, keď ho znovu-zvolil za predsedu. Sulík odmieta prezradiť, či v jeho návrhu rebelujúci poslanci figurujú. "Najprv chcem s konkrétnou kandidátnou listinou oboznámiť členov strany a verejnosť budem informovať budúci pondelok," priblížil predseda SaS Richard Sulík. 

Poslanec Branislav Grohling však načrtol, ako sa Sulík na kongrese zbaví nepohodlných členov. "Budeme mať dve kandidátky, na jednej strane bude Richard Sulík a na druhej strane pán Galko a pán Rajtár," objasnil Grohling. "Je možné, že členovia takú situáciu navodia, že bude potrebná dohoda," myslí si Rajtár. 

Spoluzakladateľ SaS Jozef Mihál, ktorý preskočil do konkurenčného Spolu, však varuje pred ďalším oslabovaním strany. "SaS je strana, ktorú Slovensko potrebuje. Aby sme teda boli spolu po februári v novej koaličnej vláde," upozorňuje Mihál. "S SaS sme dlhodobo počítali ako s možným povolebným partnerom," potvrdil nezaradený poslanec Martin Poliačik. 

Na kraji prahu zvoliteľnosti 

SaS sa prepadávajú preferencie a ešte pred personálnou roztržkou presahovali len vyše šesť percent. Sulík pritom ešte pred necelým rokom mal ambicióznejšie plány. "Našim jednoznačným cieľom je vyhrať najbližšie voľby," vyhlásil ešte v novembri 2018. 

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik hovorí, že ak budú v strane riešiť vnútorné konflikty a nie kampaň, môžu mať problém, a to nielen oni. "V prípade, ak by sa SaSka nedostala do parlamentu a napriek tomu by na seba naviazala relatívne veľký počet voličov, povedzme štyri - štyri a pol percenta, tak budúcej koalícii, ak by ju skladali demokratické opozičné strany, môžu tieto hlasy chýbať," zhodnotil 

"Mojou zodpovednosťou aj úlohou je spraviť v strane poriadok," verí Sulík. 

Zasadnutie Republikovej rady SaS

V liberálnom dome v pondelok o sedemnástej hodine začalo zasadnutie Republikovej rady SaS. Hlavným bodom stretnutia bolo schvaľovanie kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb. "Kongres, ktorý bude piateho októbra, bude nominačný kongres a dôjde k nemu preto, lebo viac ako štvrtina členov mňa ako predsedu požiadala, aby som tento kongres zvolal. Podľa našich stanov je to moja povinnosť. Tento nominačný kongres bude schvaľovať kandidátku. Kongres je náš najvyšší stranícky orgán, ja nemám na republikovej rade alebo niekde inde čo predkladať, ale len kongresu," vysvetľuje predseda strany SaS Richard Sulík.

Už niekoľko týždňov je pritom známe, že v strane SaS nie je všetko na kostolnom poriadku, čo v podstate ukázal aj posledný kongres strany, ktorý odignorovala vyše tretina strany. 

Ťažiskom sporu je nevoľa Richarda Sulíka, aby na kandidátke boli Ľubomír Galko, Jozef Rajtár a ďalší členovia. "Je tam aj jeden bod, ktorý sme navrhli, chceme sa porozprávať o tvoriacej sa kandidátke. My dnes urobíme všetko preto, aby sme sa dohodli, my sa ideme na tú republikovú radu správať zodpovedne a budeme chcieť aby tá kandidátka, ktorá by mala byť nakoniec definitívne schválená, obsahovala všetky relevantné mená," poznamenal podpredseda strany Ľubomír Galko. 

Viacerí nevylučujú odchod zo strany

Obaja odmietajú priblížiť, čo vlastne za sporom stojí. Viacerí členovia dokonca nevylučujú, že v strane skončia, a to všetko prichádza práve v čase, keď preferencie strany výrazne klesajú až do bodu, kde strana balansuje na prahu zvoliteľnosti. 

Na kongrese malo právo hlasovať zhruba dvesto členov strany, kde má však prevahu nad Galkom práve Sulík, o čom potvrdil aj posledný kongres, na ktorom 135 členov znovu zvolilo Sulíka za predsedu strany. Skupina okolo Galka tento kongres ignorovala a založila názorovú platformu Demokratické jadro SaS. 

​Sulík chce na kandidátke ľudí, na ktorých sa môže 100 percentne spoľahnúť. Rajtár dostal odkaz, že jeho meno tam nie je: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy