Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nórske úrady odobrali matke pred 8 rokmi syna. Súd v Štrasburgu prvýkrát v histórii uznal, že porušili ľudské práva
Zdielať na

Nórske úrady odobrali matke pred 8 rokmi syna. Súd v Štrasburgu prvýkrát v histórii uznal, že porušili ľudské práva

BRATISLAVA / Nórsko porušilo ľudské práva pri odobratí a následnej adopcii dieťaťa. Takto znie prelomový rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý je najvyššou súdnou inštanciou v Európe. Konštatuje, že Nóri nedostatočne chránili biologickú rodinu. A v prípade sa angažovalo aj Slovensko.

"Svetu sa otvorila tá skutočnosť, že sa niečo ozaj systémovo v tej krajine nefunguje," vyjadrila sa babka odobratého dieťaťa Jana Ladická. Nórskej matke odobrali tamojšie úrady syna pred 8 rokmi. Skončil v adopcii. Súd v Štrasburgu prvýkrát v histórii uznal, že nórske štátne orgány pri posudzovaní prípadu porušili ľudské práva matky aj jej syna. A to hneď vo viacerých aspektoch. "Chráni sa v prvom rade biologická rodina, deti môžu byť oddelené od svojich biologických rodičov len z veľmi vážnych dôvodov a štát by mal pred tým skúsiť podporné preventívne opatrenia," povedala Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva. 

Odškodné pre matku, 25 tisíc eur a trovy konania. Syna jej to však nevráti automaticky. "Okrem vyplatenia primeraného finančného zadosťučinenia musí Nórsko zabezpečiť, aby sa sťažovatelia dostali v čo najväčšej možnej miere do štádia v akom boli pred porušením," pokračovala Pirošíková. 

"Záleží na biologickej matke, či sa rozhodne obrátiť na Nórske súdy so žiadosťou o navrátenie dieťaťa. Ak áno, rozhodnú o tom súdy," vyjadrila sa k situácii ambasáda. Nórska ambasáda vo svojom stanovisku ďalej uvádza, že systémové zmeny sa snaží robiť už dlhšie. S tým, že na prvom mieste sú deti. "Tento rozsudok berieme veľmi vážne. Musíme zvážiť, či má vplyv na našu legislatívu ale až po jeho dôkladnom preštudovaní," uviedli ďalej v stanovisku. 

"Viac a viac ľudí sa hnevá na Nórsku aroganciu. Myslím, že ľudia donútia nórsku vládu, aby si uvedomila, že systém treba zmeniť," povedal Marius Reikeras, nórsky advokát. A toto hovorí advokát, ktorý spomínanú Nórku v Štrasburgu zastupoval. Podľa neho sa týmto rozsudkom spustila lavína. "Európsky súd komunikoval ďalších 16 prípadov proti Nórsku, čo znamená, že celkový počet je už 26." 

Prípad slovensko-nórskej rodiny je uzavretý

"Slovenská republika požiadala o intervenciu vo všetkých 16 prípadoch, tieto prípady zahŕňajú aj prípad českej a slovenskej rodiny," podotkla Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.  Malú Maxine odobrali Slovákovi a Nórke keď mala dva mesiace. Onedlho bude mať 5 rokov. Prípad je však v Nórsku uzavretý, s tým, že ju rodičia môžu vidieť 3-krát do roka na jednu hodinu. 

Babku malej Maxin poznáte z nášho spravodajstva. Rozhodnutie o porušení ľudských práv zo strany Nórska považuje za poslednú nádej aj v prípade jej vnučky. "Som presvedčená, že Štrasburg rozhodne spravodlivo aj v našom prípade," vyhlásila babka odobratého dieťaťa Jana Ladická.  V Nórsku už vyčerpali všetky možnosti. Poslednou nádejou ako znovu spojiť biologickú rodinu je teda Štrasburg. Európsky súd dal teda Nórom v podstate po prstoch. Navyše ak sa v Nórsku nezmení systém odoberania detí, môže čeliť ďalším podobným rozsudkom, a teda medzinárodnej hanbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy