Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd rozhodol o treste pre mladíka (22), ktorý znásilnil dievča. Tá so všetkým podľa príbuzných ale súhlasila
Zdielať na

Súd rozhodol o treste pre mladíka (22), ktorý znásilnil dievča. Tá so všetkým podľa príbuzných ale súhlasila

HUMENNÉ / Trojročné väzenie vymeral Okresný súd 22-ročnému Humenčanovi. Za mrežami si posedí za sexuálne zneužívanie, hoci dievča, ktoré má byť obeťou, so všetkým súhlasilo. Podľa odborníčky na vzdelávanie marginalizovaných skupín by takýmto odsúdeným viac ako väzenie pomohlo čosi iné.

Mladý muž kráčal pred sudcu s putami na rukách. Čelí obžalobe z troch trestných činov. Najzávažnejší z nich je sexuálne zneužívanie. Všetko sa malo odohrať v nočných hodinách v jednom z neobývaných rodinných domov v osade Podskalka. Podľa polície miestny mladík sexuálne zneužil dievča, ktoré ešte nemalo ani 15 rokov. Keďže išlo o maloletú osobu, muža začala stíhať polícia. Príbuzní tvrdia, že dievča so všetkým súhlasilo a nič sa neudialo proti jej vôli. 

"Obžalovaný bol sudcom Okresného súdu Humenné v predmetnej trestnej veci na dnešnom hlavnom pojednávaní uznaní za vinného zo zločinu sexuálne zneužívanie," vyjadrila sa hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Okrem toho ale mladého muža odsúdili aj za ďalšie dva trestné činy krádeže. Súd mu preto uložil súhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. "So zaradením obžalovaného do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia za súčasného zrušenia výrokov o trestoch v prechádzajúcich rozsudkoch," pokračovala Petrufová. 

Odborníčka na vzdelávanie marginalizovaných skupín je presvedčená, že problém predčasnej sexuálnej aktivity je potrebné riešiť aj s rodičmi týchto detí.  "Často v tých osadách bývajú v jednej izbe viacerí, aj celá rodina a zrejme správanie rodičov je tak spontánne, že si neuvedomujú, že tieto vzory preberajú aj mladiství," vysvetlila Jana Kandriková, riaditeľka Spojenej školy internátnej Snina.  

"To, čo urobil nie je v súlade so zákon, ale rodina, ktorá spôsobila benevolnetnú výchovu dievčaťa zostala nepotrestaná a on bude tri roky pykať za svoj čin. A pritom keby nebol vo väzení ale mal iný systém napríklad povinného vzdelávania sa práve v tejto problematike, tak by bol užitočnejší aj pre spoločnosť, aj pre rizikovú mládež aj pre seba," dodala Kandriková. 

Pozrite si reportáž o prípade muža, ktorý mal znásilniť klientku domova sociálnych služieb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy