Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodič nemal vpustiť do autobusu rómskych občanov. Nakoniec to ale môže byť celkom inak
Zdielať na

Vodič nemal vpustiť do autobusu rómskych občanov. Nakoniec to ale môže byť celkom inak

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Internetom sa šíri nahrávka, ktorá ukazuje najprv diskusiu skupinky ľudí pred autobusom v rómskom jazyku. Zrejme išlo o cestujúcich, keďže po zatvorení dverí autobusu sa začali rozčuľovať, že ich vodič nevzal. Dopravca však zaujal jednoznačné stanovisko: nemôžeme cestujúcich vyzývať na nástup do autobusu.

K incidentu malo dojsť na spišskonovoveskej autobusovej stanici. Síce to na prvý pohľad vyzeralo ako problém, no podľa riaditeľa miestnej pobočky dopravcu o žiaden problém nešlo. "Cestujúci, ktorí sa cítia byť dotknutí, nejavili žiaden záujem počas vybavovania ostatných cestujúcich do vozu," poznamenal Ľubomír Pastiran, riaditeľ DZ SNV. 

Video sa dostalo aj k riaditeľovi spišskonovoveskej pobočky. Situáciu ihneď preveril u daného vodiča. Keďže skupina nenastupovala, podľa riaditeľa to vodič vyhodnotil, že zrejme čakajú na ďalší spoj. "Bežnou praxou pri vybavovaní cestujúcich je, že dvaja alebo niekedy aj traja na tých schodíkoch postupne postupujú ku vodičovi. V tomto prípade to tak nebolo," argumentuje Pastiran. 

Dopravcovi príde celá situácia podozrivá 

V dopravnej spoločnosti sa zamysleli aj nad tým, či nešlo o pokus cielenej diskreditácie spoločnosti alebo o pokus vyvolať vášeň medzi Slovákmi. Príde im zvláštne, že si natáčali pokus o nastúpenie do autobusu.

"Už môžu brať ľudia osobne veci, ktoré tá druhá strana nemyslela osobne. Neviem si zhodnotiť tento prípad, nevyzerá to byť provokácia, ale nebol som tam. Myslím si, že netreba všetko hneď hodiť na tú diskrimináciu," reaguje splnomocnenec vlády pre rómske menšiny Ábel Ravasz. 

Dali sme si urobiť aj preklad videa z rómčiny. Autor videa skupinke hovoril, že budem ťa kamerovať, či ťa vezme, musí ťa vziať. Nemôže si dovoliť ťa nevziať do autobusu. 

Problematická linka 

Linka Spišská Nová ves - Poráč je podľa vodičov jedna z najťažších, pretože je tu veľmi problematické správanie cestujúcich. Tá ide aj cez Rudňany, kam smeroval aj inkriminovaný spoj. Práve odtiaľ podľa autobusárov sú cestujúci najhorší.

"Je to veľmi ťažké tam, tá robota s nimi. Je to národ, ktorý sa nechce prispôsobiť. Zastavíte na zastávke, nastúpi matka, ktorá nemá peniaze pre syna na cestu. Ten syn sa zohne a zoberie kameň a hodí ho do autobusu. Nehádžem ich do jedného vreca, sú aj slušní," vysvetľuje vodič autobusu z problematickej linky Ivan Liška. 

Dvakrát obeťou. Najprv ho okradli, potom dostal poriadnu nakladačku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy