Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zisteniam ombudsmanky sa nedostáva dosť pozornosti, tvrdí Čaputová. Chystá sa do parlamentu
Zdielať na

Zisteniam ombudsmanky sa nedostáva dosť pozornosti, tvrdí Čaputová. Chystá sa do parlamentu

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová si rada príde do Národnej rady SR vypočuť správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej. Prezidentka to povedala v utorok po stretnutí s ombudsmankou. Podľa prezidentky sa často zisteniam ombudsmanky nedostáva dostatok pozornosti od predstaviteľov verejnej moci, takto chce jej prácu podporiť.

​Verejný ochranca práv číta každý rok v parlamente správu o pôsobení úradu. Podľa fotografií a videozáznamov z Národnej rady SR pritom veľa poslancov tieto správy v pléne nepočúva. "Konkrétne kontrolné zistenia úradu ombudsmana sa nie vždy počúvajú ľahko. Veľakrát je to kritická spätná väzba k fungovaniu inštitúcií. O to je dôležitejšia. Za tými zisteniami sú konkrétne osudy detí, seniorov, inak znevýhodnených skupín obyvateľov,“ povedala prezidentka.

Čaputová s Patakyovou rozprávala aj o konkrétnych systémových problémoch – či už o ochrane práv detí, činnosti detských domovov a domovov pre seniorov, nedostatku kontrolnej činnosti zariadení pre seniorov či o policajnej razii v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Prezidentka sa zaujímala aj o to, ako na jej zistenia reagujú dotknuté inštitúcie a ako sa úradu darí dosiahnuť nápravu. Patakyová priznala, že aj toto stretnutie je pre ňu „ochranným plášťom, ktorý je nad inštitúciou“. Otázky, ktoré úrad verejného ochrancu práv rieši, sú citlivé, prístup k riešeniam nie je vždy jednoduchý.

Prezidentka a ombudsmanka sa vyjadrili aj k rozdielnym poplatkom v materských školách. Patakyová potvrdila, že dostala niekoľko podnetov od rodičov a chce preveriť zákonnosť tohto kroku. Podľa prezidentky treba citlivo zvážiť dva aspekty – nediskriminovanie detí, ktorých rodičia nemajú v danej lokalite trvalý pobyt, na druhej strane logický zámer samosprávy motivovať dané osoby, aby si nahlásili trvalý pobyt v obciach, kde žijú. Na to sú totiž naviazané podielové dane a príjmy do rozpočtu samospráv. Patakyová ďalej povedala, že pri tejto téme našla aj odlišné stanoviská inštitúcií – generálnej prokuratúry a ministerstva školstva. "Je tam veľká rozporuplnosť, zasahuje to veľký počet možných budúcich podávateľov, rozhodla som sa preveriť túto situáciu,“ povedala ombudsmanka.

Treba robiť viac, aby sa ženy pre potraty nemuseli rozhodovať, hovorí prezidentka

Súčasná legislatíva pri umelom prerušení tehotenstva je dostatočná, priestor na zlepšenie je v prevencii, teda v tom, aby nenastávali situácie, keď sa žena pre interrupciu rozhoduje, vyplýva z vyjadrení prezidentky Zuzany Čaputovej a ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorú prezidentka prijala v paláci. "Myslím si, že právna úprava je dostatočná. To, kde vnímam priestor na posun, je oblasť prevencie. Interrupciu považujem v istom zmysle za tragický čin. Určite takéto rozhodnutie každej ženy, ak tomu čelila, nebolo jednoduché. Treba skôr zabrať v tej rovine, aby sa žena do tak kritickej situácie nedostala. Nevidím riešenie v sprísňovaní,“ povedala prezidentka.

Nadviazala na ňu aj ombudsmanka Patakyová. Odvolala sa na odborníkov, ktorí nepovažujú za potrebné riešiť takéto citlivé otázky pred parlamentnými voľbami. Pripomenula, že podľa ústavy je ľudský život hodný ochrany aj pred narodením. "Ak vezmeme všetky články ústavy, vytvárajú istý rámec, pri ktorom nemôžem konštatovať potenciálny rozpor so záväzkami SR vo vzťahu k medzinárodným dohovorom,“ povedala Patakyová. Myslí si, že priestor je v otázke podpory ženám a ich partnerom tak, aby sa pre takýto krok nemuseli rozhodovať. "Ale ten priestor nie je možné vyplniť zákonnými príkazmi alebo zákazmi,“ povedala ombudsmanka.

Podľa prezidentky na stretnutí o registrovaných partnerstvách nehovorili. "Ale viem, že ombudsmankin úrad sa zasadzuje aj o práva LGBTI komunity, čo považujem za veľmi dôležité, ale predmetom rozhovoru to nebolo,“ dodala prezidentka s tým, že túto agendu považuje za dôležitú. Myslí si, že táto komunita si zaslúži väčšiu právnu istotu a ak by sa zmenila právna úprava, bude to rešpektovať.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy