Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poliaci v Tatrách opäť zamestnali záchranárov. Odmietli ich rady, o pár hodín už boli bezradní
Zdielať na

Poliaci v Tatrách opäť zamestnali záchranárov. Odmietli ich rady, o pár hodín už boli bezradní

VYSOKÉ TATRY / Horských záchranárov z Vysokých Tatier opäť zamestnali traja Poliaci. V pondelok večer uviazli v oblasti Lavínového štítu. Najprv ale rady cez telefón odmietli, o pár hodín sa už z ťažkého terénu sami dostať nevedeli.

​Horskí záchranári z Vysokých Tatier sa opäť potrápili s poľskými turistami. Tí im najprv okolo 16:00 volali, aby im poradili, ako sa dostanú bezpečne dole. "Odporučené im bolo vrátiť sa do Litvorového sedla a odtiaľ zostúpiť do doliny," informuje vedúci záchrany Ján Korenko. 

Turisti sa ale nedržali rád od záchranárov a postupovali po vlastnej ceste. Už o niekoľko hodín však záchranárom opäť volali so žiadosťou o pomoc. Situácia však už bola vážna. Hlásili búrky a noc v skalách by mohla byť pre Poliakov nebezpečná. Na pomoc preto privolali letecký vrtuľník. 

"Jeden horský záchranár bol vysadený na najbližšom možnom mieste, nakoľko svetelné podmienky už nedovoľovali evakuáciu horolezcov z miesta, kde sa nachádzali," pokračujú s tým, že po dosiahnutí horolezcov horským záchranárom boli všetci naviazaní na krátke lano.

Druhá skupina horských záchranárov odišla horolezcom oproti po zemi Velickou dolinou od Sliezskeho domu. Nesúc svetelné zdroje, jedlo a pitie pre zachraňovaných. Záchranná akcia bola ukončená krátko pred 2:00 hodinou ráno. Horolezci podľa záchranárov nedisponovali dostatočnými skúsenosťami a technickými zručnosťami potrebnými na nimi vybraný typ túry. 

Pozrite si archívnu reportáž o nedávnom prípade, kedy záchranári museli pre tú istú skupinu Poliakov ísť dvakrát: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy