Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dojčenie dieťaťa je tá najprirodzenejšia vec na svete, niekedy ale nastávajú problémy
Zdielať na

Dojčenie dieťaťa je tá najprirodzenejšia vec na svete, niekedy ale nastávajú problémy

BRATISLAVA / Dojčenie je prirodzené a zdravé tak ako pre bábätko, rovnako i pre mamičku. Niekedy sa však stane, že nastanú problémy, dojčeniu sa nedarí a mamička si nevie rady.Vtedy je najlepšie vyhľadať pomoc profesionálnej laktačnej poradkyne.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dojčiť bábätká najmenej polroka, no niektoré mamičky si práve tento údaj vykladajú nesprávne.

"Tento údaj sa často zamieňa s tým, že sa myslí pod tým celková dĺžka dojčenia. Ale Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že výlučné dojčenie má trvať 6 mesiacov, čiže bez pridania akejkoľvek inej potravy a tekutín. Potom odporúčajú dojčiť spolu so zavádzaním príkrmov do dvoch rokov a potom ďalej," vraví Viera Červená z O.Z. Mamila.

Mnohé mamičky však dojčenie ukončia predčasne, lebo sa u nich začnú vyskytovať rôzne problémy: "Že sa bábätko neprisáva. Alebo, že je nespokojné a plače pri dojčení, hnevá sa. Nedostáva dostatok mlieka, nepriberá. Veľmi častou situáciou sú bolestivé bradavky a prsníky," hovorí Viera Červená.

 A takýchto problémov je oveľa viac. Ženy na to ale nemusia byť samé, stačí ak sa obrátia na profesionálnu laktačnú poradkyňu. Tú vyhľadala a jej rady sama na sebe počas dojčenia svojich synov vyskúšala aj moderátorka TV JOJ Hana Zavřelová Gallová: "Práve tá morálna podpora a to, že ma niekto vypočul aj tie moje pokusy, keď som hovorila, že ja neviem, ja to asi celé dojčenie zruším, tak práve to mi pomohlo vždy dojčiť ďalej a som veľmi šťastná."

Po tejto skúsenosti si aj sama urobila kurz laktačnej poradkyne a teraz pomáha iným dojčiacim mamičkám.

"S tým, že vieme mamičke dať niekoľko možností. To znamená, že na začiatku, keď má nejaký problém, tak jej vieme dať nejakú alternatívu. Prípadne keď to nefunguje tak jej prípad riešime ďalej a pomôžeme jej s tým," hovorí Anči Strike, tanečníčka a profesionálna laktačná poradkyňa.

Vďaka radám od profesionálnych laktačných poradkýň sa podarilo dĺžku dojčenia za ostatné roky niekoľkonásobne predĺžiť. Napriek tomu treba povedať aj to, že všetky informácie ohľadom dojčenia a toho aké to je správne a dôležité môžu matku, ktorá nemôže z objektívnych dôvodov dojčiť svoje dieťa psychicky deprimovať.

"Ak naozaj sa dojčiť nedá, tak jednoducho treba túto situáciu prijať, netrápiť sa tým. A tá žena jednoducho nie je lepšia alebo horšia tým, či dojčí alebo nedojčí alebo či dlho dojčí. To naozaj nie je súťaž. To je jednoducho o tom, čo je pre tú matku a ideálne a najlepšie riešenie," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Ak sa dá, treba dojčiť - pre bábätko je to to najlepšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy