Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistenia TV JOJ: Zavraždeného Kuciaka v policajných databázach nelustrovali len raz
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Zavraždeného Kuciaka v policajných databázach nelustrovali len raz

BRATISLAVA / Zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v policajných databázach nelustrovali len raz. Vyplýva to zo zistení televízie JOJ na základe dostupných dokumentov, ako aj informácií z utajeného zdroja. Časová os udalostí nahráva podozreniu, že informácie o Jánovi Kuciakovi policajti zisťovali viackrát.

Vo februári roku 2017 došlo k lustrácii 28 novinárov. Oficiálne bola dôvodom lustrácie kauza Rybanič. Ján Kuciak však medzi nimi nebol. Zdroj TV JOJ však tvrdí, že Peter Tóth, ktorý informácie z lustrácií dostával na to, aby mohol novinárov sledovať, vo svojej výpovedi uviedol, že na jar 2017 dostal lustrácie novinárov, vrátane Jána Kuciaka. Ten však ešte v tom čase nemal dom vo Veľkej Mači.

​Adresa v policajných záznamoch teda bola iná. V septembri 2017 vyvrcholil hnev Mariana Kočnera voči Jánovi Kuciakovi známym telefonátom:

Marián Kočner: Začnem sa špeciálne venovať vám a vašej osobe, vašej matke, otcovi a vašim súrodencom.
Ján Kuciak: Viete, kto zaťahuje do takýchto sporov rodinu?
Marián Kočner: Ale choďte mi do r..i s vašimi názormi, prosím vás!

SMS od Kočnera 

Tento septembrový telefonát zapadá do času, kedy sa malo začať sledovanie Jána Kuciaka. Vo svojej výpovedi Peter Tóth podľa zdroja televízie JOJ uviedol, že sledovanie Jána Kuciaka začalo na priamy Kočnerov pokyn v ním určenom termíne.

V podkladoch, ktoré mal k dipozícii, však bola uvedená nesprávna Kuciakova adresu. Dnes je už oficiálne potvrdené, že práve v septembri šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Vorobjov lustroval Jána Kuciaka. 3. októbra prišla od Kočnera Tóthovi podľa Denníka N SMSka s Kuciakovou adresou vo Veľkej Mači, teda s už správnou adresou.

Počet lustrácií 

Je tu teda niekoľko pochybností. Ak platí, že v hromadnej novinárskej lustrácii Ján Kuciak nebol, a ak platí, že Peter Tóth mal najprv z lustrácie nesprávnu Kuciakovu adresu, znamená to, že septembrová, Vorobjovová lustrácia bola už opakovaná? Podľa informácií TV JOJ bol Ján Kuciak lustrovaný dvakrát. Kedy však prebehla prvá lustrácia, kto ju nariadil a za akým účelom a ako sa mohla ocitnúť v rukách Mariana Kočnera, nie je známe.

S týmito aj ďalšími otázkami sa TV JOJ obrátili na Inšpekciu ministerstva vnútra SR. Tá lustrovanie Jána Kuciaka už dlhší čas vyšetruje. Na odpovede si však pravdepodobne ešte budeme musieť počkať. "V súvislosti s vyšetrovaním tohto prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť žiadne informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Friese. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy