Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pavol Vorobjov, ktorý mal lustrovať Kuciaka, končí v NAKA
Zdielať na

Pavol Vorobjov, ktorý mal lustrovať Kuciaka, končí v NAKA

BRATISLAVA / Šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov končí na svojom poste. Ešte minulý rok sa priznal, že pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Kuciaka lustroval v policajných databázach.

Vorobjov od marca nastupuje na iné miesto v polícii. S informáciou prišiel portál Aktuality.sk, pre ktoré to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. "Pavol Vorobjov po dohode s prezidentom Policajného zboru požiadal o preloženie na inú policajnú zložku k 1.3.2019," povedal Slivka.

To, že Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou lustrovali na policajnom prezídiu týždenník Plus 7 dní. Netrvalo dlho a na verejnosť sa dostali informácie o tom, kto mal novinára v policajných databázach preverovať a na koho pokyn. Pavol Vorobjov, riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mal podľa viacerých zdrojov pred svojimi kolegami vypovedať o tom, či, prečo a na koho pokyn v policajných databázach lustroval Jána Kuciaka. Na otázky TV JOJ odpovedať nechcel. 

Neskôr tvrdil, že Kuciaka lustroval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta, svojho suseda, Tibora Gašpara. "Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť," vyjadril sa Gašpar. "Ak by sa tieto informácie potvrdili, tak samozrejme je to veľmi vážna vec, ktorá podľa môjho názoru môže napĺňať zákonné znaky trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa," myslí si advokát rodiny Kuciakovcov, Daniel Lipšic. 

"To, že bol Ján Kuciak lustrovaný je fakt, je to pravda. Keď sme sa o tom rozprávali s vedúcim tímu hneď som kontaktoval svojho nadriadeného a požiadal som, aby bol Vorobjov zbavený mlčanlivosti a pán Vorobjov naozaj vypovedal. Vypovedal koncom minulého roka," povedal pred týždňom šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy