Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúzsko musí zaplatiť mladému utečencovi za ujmu v tábore, dostane tisícky eur
Zdielať na

Francúzsko musí zaplatiť mladému utečencovi za ujmu v tábore, dostane tisícky eur

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok nariadil Francúzsku, aby odškodnilo mladého afgánskeho utečenca, ktorá bol v tábore pri prístavnom meste Calais vystavený "ponižujúcim podmienkam". Súd uviedol, že vtedy 12-ročný chlapec bol v roku 2016 niekoľko mesiacov v podmienkach, ktoré neboli prispôsobené pre deti. Za to majú byť podľa súdu zodpovedné francúzske úrady.

Provizórny tábor s tisíckami migrantov, ktorí sa usilovali o presun do Británie vyprázdnili v roku 2016. Krátko po tom sa mladému Afgáncovi podarilo dostať za kanál La Manche. "Súd nie je presvedčený, že francúzske úrady urobili všetko, čo sa od nich dôvodne očakávalo, aby podľa svojej povinnosti zabezpečili ochranu osamelého neplnoletého cudzinca," uviedli sudcovia. 

Európsky súd pre ľudské práva už v roku 2016 Francúzsku nariadil, aby chlapcovi zaistili vyhovujúce podmienky, čo úrady nerešpektovali. Podľa súdu tak Francúzsko musí zaplatiť za duševnú ujmu odškodné vo výške 15 000 eur. 

V tábore, ktorému okrem iného hovorili aj Džungľa, bolo v dobách jeho najväčšej vyťaženosti viac ako 8000 migrantov, predovšetkým zo Sudánu či z Afganistanu. Tábor zlikvidovali v roku 2016, zhruba pol roka po tom ako sa spomínanému mladíkovi podarilo dostať do Británie. 

V tábore pri Calais často dochádzalo k bitkám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy