Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa prezidenta policajného zboru nie je dôvod, aby policajta, ktorý lustroval Kuciaka, zbavili funkcie
Zdielať na

Podľa prezidenta policajného zboru nie je dôvod, aby policajta, ktorý lustroval Kuciaka, zbavili funkcie

BRATISLAVA / Podľa prezidenta policajného zboru Lučanského stále nie je dôvod, aby policajta, ktorý lustroval novinára Jana Kuciaka, zbavili funkcie. Chce výsledky vyšetrovania, ktoré majú odhaliť či pochybil alebo len vykonal rozkaz nadriadeného. Vyšetrovatelia majú k lustráciám vypočuť bývalého prezidenta polície Gašpara, bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Hraška, ale zrejme aj ďalších, aktívnych policajtov. Lučanský očakáva, že sa pred vyšetrovateľom budú konať aj ich osobné konfrontácie.

Jána Kuciaka mal lustrovať Pavol Vorobjov, vtedy vo funkcii riaditeľa odboru podpory riadenia na Národnej kriminálnej agentúre. Je to odbor, ktorý pre vyšetrovateľov a operatívu vykonáva napríklad lustrácie osôb, vyťahovanie informácii napríklad z evidencie obyvateľstva a podobne.

Podľa policajného prezidenta Lučanského by vyšetrovatelia v prípade lustrácii mali výsluchy urobiť čo najskôr. "Ja by som bol za to, aby boli čím skôr. Aby sme zbytočne nenaťahovali a nedramatizovali ľudí, lebo vidíte, stala sa z toho TOP téma a je len na vyšetrovateľoch a na ľuďoch v rámci toho tímu či si to vyhodnotia a budú tieto výsluchy robiť oni, alebo to prevezme inšpekcia," povedal prezident policajného zboru Milan Lučanský. 

Podľa informácii TV JOJ z prostredia vyšetrovania tejto kauzy, výsluchy ešte stále nejdú. Nebol v prípade vypovedať Tibor Gašpar ktorého Vorobjov označil ako nadriadeného, ktorý mu lustrovanie nariadil, k veci ešte nemal vypovedať ani už bývalý šéf NAKY. Lučanský očakáva, že ak Gašpar odmieta, že lustráciu nariadil a Vorobjov tvrdí opak, že si to pre vyšetrovateľmi obaja povedia priamo aj do očí. "Vyhlásenie pána Gašpara, že s tým nemá nič spoločné je tiež istým spôsobom jeho výpoveď alebo odkaz, že s tým nič nemal. Je to na orgánoch činných v trestnom konaní, aby spravili výsluch, konfrontáciu," dodáva Lučanský. 

Lustrácia sa robí vstupom do databáz cez osobné heslo policajta. To zanecháva nezničiteľnú  nezničiteľnú stopu.Ak spísal povinný úradný záznam aj počítač, na ktorom dokument vznikol, to pri analýze preukáže. Ak získané údaje o Kuciakovi vytlačil, aj papier nesie identifikačné stopy tlačiarne. Kde takto získané údaje o Kuciakovi skončili, aj to musí zodpovedať samotné vyšetrovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy