Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Európska únia rozbehla legalizáciu konope, obmedzená bude ale na liečebné účely
Zdielať na

Európska únia rozbehla legalizáciu konope, obmedzená bude ale na liečebné účely

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Nastal čas, kedy už treba brať do úvahy všetky výskumy, ktoré hovoria o tom ako konope pomáha. Pri mnohých ochoreniach dokáže pomôcť. Európsky parlament chce preto legalizovať konope na celoeurópskej úrovni, avšak iba na liečebné účely.

Liečivá na báze konope už prestávajú byť tabu. Europoslanci sa pustili do prípravy legislatívy, ako ich legálne dostať do lekární. Podľa europarlamentu je totiž dostatok výskumov, ktoré nemôžeme ignorovať. Spustiť chce pritom aj vlastný, aby sa legalizácia urýchlila. 

Niektorí europoslanci ale upozorňujú na to, že musíme jasne rozlišovať medzi liekmi na báze konope a iným využívaním rastliny. "Nesprávnym používaním môžu mať na zdravotný stav človeka negatívne účinky," uviedla europoslankyňa Anna Záborská. 

Už teraz podľa europoslancov vieme, že konope dokáže pomôcť pri liečbe chronických bolestí u dospelých, tlmí nevoľnosť po chemoterapii či zmierňuje symptómy svalovej spasticity pri skleróze multiplex. "Žijeme v pomýlenej dobe. Zatiaľ čo je povolené sa upiť na smrť, nedovolíme ľuďom, ktorí majú veľké bolesti, aby si ich mohli tlmiť," uviedol europoslanec Richard Sulík. 

V Európskej únii sa tak zavádza proces, ktorého cieľom bude zaviesť štandardy pre nefarmaceutické používanie liečebnej konopy. Už vopred ale avizujú, že voľný predaj preparátov z konope nebude. "Európska legislatíva reguluje výrobky z medicínskych prostriedkov, ktoré majú tendenciu byť návykové. Konope takouto látkou jednoznačne je," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy