Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na stožiar pre NR SR vyzbierali 60 000 eur. Prispela verejnosť, Fico i zahraniční darcovia
Zdielať na

Na stožiar pre NR SR vyzbierali 60 000 eur. Prispela verejnosť, Fico i zahraniční darcovia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po troch týždňoch disponuje Kancelária Národnej rady SR dostatočným množstvom peňazí na výstavbu 30 metrového stožiara. Náklady na jeho stavbu sú 58 000 eur, na účte je už 60 000, kancelária preto zbierku zastavuje. Kedy bude stožiar stáť?

Náklady potrebné na výstavbu vlajkového stožiara pred budovou parlamentu sú pokryté. Viac ako 100 ľudí spolu vyzbieralo približne 60 000 eur, pričom náklady na tento projekt predstavujú 58 000 eur, na tlačovej konferencii o tom informoval vedúci Kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan. "Ubehli tri týždne, keď sme na základe záujmu verejnosti zriadili číslo účtu, cez ktorý mohli záujemcovia podporiť výstavbu stožiara. K dnešnému dňu je na účte toľko peňazí, koľko je potrebných na pokrytie všetkých nákladov spojených s výstavbou stožiara, osadením vlajky a stavebnými prácami. Kancelária NR SR je preto nútená dnes zastaviť prijímanie ďalších finančných darov,“ priblížil Guspan.

Projekt podľa jeho slov nebude stáť štátny rozpočet ani jedno euro. "Ako jedného z iniciátorov ma veľmi teší, že za tak krátky čas dokázali darcovia prispieť sumou, ktorá pokryje všetky náklady. Cítim, že tento projekt je správny a je to dobrá vec. Slovensko sa týmto zaradí medzi množstvo svetových krajín, ktoré sa prostredníctvom tohto symbolu hrdia svojou krajinou,“ objasnil vedúci kancelárie. Guspan sa poďakoval všetkým, ktorí na tento účel prispeli a zdôraznil, že to boli ľudia zo širokého spektra, teda nielen z verejnosti, ale aj zo zahraničia. Verejnosť pozval na Deň otvorených dverí NR SR, ktorý bude 1. septembra a počas ktorého bude aj ceremoniálne vyvesenie vlajky na stožiar.

Výstavba stožiara pred budovou Národnej rady SR nie sú podľa predsedu NR SR Andreja Danka preteky s veľkosťou iných stožiarov. Ide o to, aby Slovensko malo svoj stožiar. Povedal to 17. júla s tým, že stožiare sú bežné aj v iných krajinách, nielen v Maďarsku. Informoval, že sám na výstavbu prispel 9 000 eur. Dodal, že ešte pred výstavbou 30-metrového stožiara kontaktovali všetky zodpovedné úrady, vrátane pamiatkárov. Tento proces trval rok, dodal. "Žiadna partizánčina sa tu nedeje," povedal pred časom Danko.

Na výstavbu stožiara so štátnou vlajkou pred budovou parlamentu prispel okrem Danka a SNS aj poslanecký klub vládnej strany Smer-SD, ktorý na tento účel vyčlenil 5000 eur. "Iniciatívu predsedu NR SR podporil aj predseda strany Smer-SD Robert Fico osobným darom tisíc eur," uviedol Mažgút. Strana Smer-SD považuje pozitívne zviditeľňovanie štátnych symbolov a prehlbovanie vlastenectva za správnu štátnu politiku, a preto bude vždy pripravená podobné aktivity podporovať, dodal. Ostatné parlamentné politické strany uviedli, že na výstavbu tohto stožiara finančne prispievať neplánujú.

Nie všetky politické strany sú s touto investíciou stotožnené. Danko sa pochválil, že ten jeho stožiar bude o tri metre vyšší, ako ten, čo stojí pred maďarským parlamentom. "To, ako sa predháňa vo výške stožiaru, tak to mi pripomína, ako keď sa malí chlapci doťahujú, kto má väčšieho," uviedol líder SaS Richard Sulík.

"Vlastenectvo sa dokazuje najmä tým ako spravujem krajinu, ktorú mi zveria ľudia. Z tohto pohľadu aj pán Danko aj celý Smer-SD nie sú vlastenci, ale ich priamy opak," povedal Miroslav Beblavý.

Na stavbu stožiara reagovali aj slovenskí farmári, ktorí sa dostavili priamo na miesto, kde má stožiar stáť. Pozrite si archívnu reportáž

Súvisiace články

Najčítanejšie správy