Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odchádza šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, Lukáš Kyselica
Zdielať na

Odchádza šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, Lukáš Kyselica

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Šéf policajného tímu, ktorý vyšetruje kauzu Gorila, Lukáš Kyselica odchádza do civilu. Pre televíziu JOJ uviedol, že o odchode uvažoval mesiac a zvažoval viaceré ponuky.

O odchode Kyselicu ako prvý informoval denník N. Do civilu odchádza po 22 rokoch. Z verejného života by sa stiahnuť nemal, ale čomu sa konkrétne bude venovať, prezradí až na začiatku októbra. Po uplynutí dvojmesačnej výpovednej lehoty. Je to už druhý člen tímu, ktorý vyšetrovanie opúšťa. Pred dvoma rokmi z vedenia vyšetrovania tejto kauzy odišiel aj Marek Gajdoš. 

Čo sa týka vyšetrovania kauzy Gorila, to podľa Kyselicu bude plynule pokračovať a nič sa jeho odchodom nezmení. Kyselica si myslí, že by ho mal nahradiť niekto, kto v tíme funguje dlhodobo a podľa jeho indícií by to mohla byť aj žena.

"Ide o osobné rozhodnutie pána Kyselicu. Tím gorila má naďalej plnú podporu vedenia NAKA. Bude ďalej pokračovať vo vyšetrovaní pod novým vedúcim, ktorý zatiaľ nie je určený," uviedlo v stanovisku policajné prezídium.

Reakcie na odchod 

Podľa nadácie Zastavme korupciu je ale jeho krok veľká škoda. "Ja to vnímam ako veľmi škodlivé pre policajný zbor, že odchádza skúsený policajt, ktorý mal vnútornú integritu. Vedel riešiť kauzy," uviedla Zuzana Petková z nadácie. "Ja by som mu týmto spôsobom, za tú jeho prácu, ktorú on doteraz vykonal, aj poďakoval," pridal sa poslanec Ľubomír Galko (SaS). 

Ide pritom o vyšetrovateľa, ktorý sa postavil aj špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Ten totiž originály nedávno získaných nahrávok požadoval. "Chcel sa s nimi nejakým spôsobom oboznámiť a pán Kyselica ich odmietol vydať," dodala Petková. "Bohužiaľ, je to asi svedectvom dôb, ktoré žijeme, že do civilu odchádzajú čestní, odborne zdatní, skúsení vyšetrovatelia. A častokrát zostávajú vo funkciách ľudia, ktorí by tam nemali čo hľadať," vyjadrila sa aj advokát Daniel Lipšic. 

Preverovanie financovania politicky mŕtvej SDKÚ

Vo máji 2019 televízia JOJ priniesla informáciu, že vyšetrovací tím Gorila preveruje financovanie už politicky mŕtvej strany SDKÚ. Dostal totiž výsledky právnej pomoci zo Švajčiarska. Pre televíziu JOJ to potvrdil šéf tímu Lukáš Kyselica. Strana expremiéra Mikuláša Dzurindu nemá problém len s údajnými fiktívnymi darcami, ale aj s financovaním cez zahraničné firmy. 

"Na základe nových skutočností je od 28.6.2017 opätovne vedené trestné stíhanie pre trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Môžem potvrdiť, že na základe žiadostí boli vybavené právne pomoci zo Švajčiarska. K ich obsahu a samotným zisteniam sa však nebudem vyjadrovať," uviedol Kyselica. 

V januári v roku 2000 vznikla neznáma londýnska schránka Allied wings a už po krátkom čase posiela do Bratislavy na účet SDKÚ približne 15 miliónov vtedajších slovenských korún ako úver.

"Ako vyšetrovateľ môžem konštatovať len, že preverujeme rad schematických, ekonomicky neopodstatnených, obchodných i právnych vzťahov a nadväzujúcich finančných transakcií u rôznych obchodných spoločností na území viacerých štátov, ktoré zjavne ignorujú princíp právnej vyváženosti a obojstrannej výhodnosti zmluvných strán v zmluvných vzťahoch, ktoré neprimerane ekonomicky zvýhodňovali jeden zo subjektov," prezradil pre TV JOJ Kyselica. 

​Vo februári vypočúvala NAKA v súvislosti s kauzou Gorila aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Práve jemu mal prehrať v roku 2008 Dobroslav Trnka prehrať zvukový záznam nahrávky údajne pochádzajúcej z kauzy Gorila, na ktorom počuť hlas vtedajšej pravej ruky Róberta Fica - Františka Hatara ako hovorí o sponzorskom dare. Čižnár v tom čase nemal podľa vlastných slov vedomosť o Gorile, Hatar zomrel v roku 2013.

Pred príchodom Kyselicu bol na poste šéfa tímu Marek Gajdoš, ktorý momentálne šéfuje Mestskej polícii v Bratislave.

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter H. Od roku 2012 na prípade pracuje špeciálny vyšetrovací tím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy