Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záchranári lokalizovali na horskej stene nezvestných českých horolezcov. Obaja sú mŕtvi
Zdielať na

Záchranári lokalizovali na horskej stene nezvestných českých horolezcov. Obaja sú mŕtvi

Archívna reportáž

ROMSDAL / Nórska polícia sa spolu so záchranármi sa pokúsi dostať k telám dvoch českých horolezcov, ktorí podľa všetkého zomreli na skalnej stene Trollveggen. Telá lokalizovali z vrtuľníka v pondelok popoludní.

Čechov nahlásili ako nezvestných a tak začali po nich pátrať. Telá napokon zbadali z vrtuľníka na kolmej stene hory Trollveggen nad údolím Romsdalen. Miestna polícia sa domnieva, že obaja muži sú mŕtvi.

"Polícia spolu s vysokohorskou záchrannú skupinou z Romsdalu zisťuje, či ich v utorok bude možné dostať dole," oznámila polícia v pondelok. Príbuzní už boli o situácii informovaní.

"Je to lezecky náročné miesto a nie je bezpečné ani kvôli padaniu kameňov. Pracujeme na pláne, aby sme zaistili bezpečnosť záchranrskému tímu," uviedla polícia.

Podľa miestnej televízie sa dvaja českí horolezci vydali na Trollveggen minulý štvrtok. S príbuznými boli dohodnutí, že ich budú kontaktovať v sobotu, ale neurobili to. Ich blízki sa preto obrátili na záchranárov. Polícia našla auto oboch Čechov pri návštevníckom centre pri Trollveggen. Obaja pritom boli skúsení horolezci.

Stena Trollvegen meria 1700 metrov, z ktorých 1000 je kolmých. V Európe ide o najvyššiu stenu tohto typu.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy