Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči zasahovali na pošte. Balík explodoval a začalo sa z neho dymiť
Zdielať na

Hasiči zasahovali na pošte. Balík explodoval a začalo sa z neho dymiť

Archívna reportáž

KOSTELICA NAD ORLICÍ / Personál pošty v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku privolal hasičov k neobvyklej udalosti. V sobotu na jednej z pobočiek explodoval jeden z balíkov a potom sa z neho začalo dymiť. Vnútri zásielky bol pritom volant s airbagom.

Hasiov privolali k zásahu na pošte na ulici Dukelských hrdinov. "Z balíka sa dymilo, takže si oznamovatelia mysleli, že niečo horí. K žiadnemu požiaru ale nedošlo. Poznáme to aj z niektorých dopravných nehôd, kedy sa airbag aktivuje, že sa z neho potom dymí a uvoľňuje prášok. Naše jednotky spolupracovali na mieste s políciou. Udalosť evidujeme ako technickú pomoc," povedal pre idnes.cz hovorca hradeckých hasičov Martina Götzová.

Nie je jasné, ako je možné, že airbag mohol z volantu v balíku vystreliť. "K vystreleniu dáva impulz elektrina, airbag by musel byť napojený na elektrinu. Neviem, či by to dokázala spustiť statická elektrina," uvažuje automechanik Jaroslav Martinec z Náchodska.

Airbagy sa používajú v autách ako bezpečnostný prvok. V prípade nárazu sa airbag rýchlo nafúkne s pomocou generátora plynu pred pasažierom, vzduchový vak pritom riadene roztrhne prístrojovú dosku. Krátko nato sa vyfúkne, pritom uniká vzniknutý plyn a uvoľňuje sa prášok použitý na zabezpečenie vlastností vzduchového vaku. Airbag ale účinkuje v kombinácii s bezpečnostnými pásmi.

Airbagy sa veľmi zložito testujú. Oslovený expert, ktorý sa venuje skúšaniu okrem iného práve airbagov, nechce ku konkrétnemu prípadu vyslovovať žiadne závery kvôli nedostatku podrobností. "Airbagy prechádzajú mnohými rôznymi testami - vibračnými, nárazovými, solárnymi, teplotnými šokmi a ďalšími - a nesmie sa samovoľne aktivovať. Záležalo na tom, čo to bolo za volant. Či to bol nový originálny diel, ale potom by som sa čudoval, že by ho niekto posielal poštou. Ak si ho ale niekto objednal z vrakoviska, je ťažké povedať, v akom stave airbag bol," poznamenal odborník.

Testovanie airbagov podľa neho smeruje k tomu, aby tento prvok obstál s pôvodnými vlastnosťami aj po desiatich rokoch prevádzkovania auta. "Statická elektrina by airbag mohla odpáliť. Na druhú stranu sa airbagy konštruujú tak, aby ich ani statická elektrina nespúšťala," hovorí.

V USA sa začali šíriť záhadné balíky odporcom Trumpa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy