Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda sa zišla v Stropkove. Prisľúbila aj 41 miliónov eur na výstavbu obchvatu
Zdielať na

Vláda sa zišla v Stropkove. Prisľúbila aj 41 miliónov eur na výstavbu obchvatu

Google News Button Sledovať správy

STROPKOV / Vláda v utorok zasadala v jednom z najmenších okresov na Slovensku. Na periférii východného Slovenska v Stropkove rozdelili státisíce eur. Peniaze dostanú cirkvi, samosprávy budú opravovať cesty, no napríklad samotný Stropkov vylepší zimný štadión. Cieľom schváleného akčného plánu je však aj vytvorenie nových pracovných miest. Jedným z najvypuklejších problémov okresu je až príliš výrazné starnutie obyvateľstva.

Vláda na utorkovom zasadnutí v Stropkove prijala akčný plán tohto okresu, zaradeného medzi najmenej rozvinuté okresy. V najbližších piatich rokoch sa v ňom zaviazala vytvoriť 261 pracovných miest. Ako po rokovaní informoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, nezamestnanosť by vďaka tomu mala klesnúť na zhruba sedem percent. Z celkovej odhadovanej finančnej investície do roku 2023 takmer 73,855 milióna eur predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 68,942 milióna eur. Výška regionálneho príspevku má byť 1,945 milióna eur.

Vláda na rokovaní rozdelila v okrese 1,178 milióna eur zo zdrojov všeobecnej pokladničnej správy na podporu regiónu. Financiami podporila vyše 70 projektov obcí, ale aj škôl, občianskych združení, športových oddielov a cirkví. Najviac peňazí z celkového objemu ostane v okresnom meste. Stropkov získal po stotisíc eur na výmenu technológie na zimnom štadióne, vybudovanie príjazdovej komunikácie do hnedého priemyselného parku s priamym napojením na cestu I. triedy a tiež na vybudovanie komunikácie spájajúcej ulice Nový riadok a Ul. akad. Pavlova, vďaka čomu sa sčasti odkloní doprava z frekventovanej cesty I/15.

"Pre cestnú správu bude vyčlenených dodatočne 200 miliónov na opravu ciest 1.triedy, mnohé prechádzajú cez obce tohto okresu určite to priláka investorov," vysvetlil premiér Peter Pellegrini. 

Spomedzi obcí okresu poputuje najviac financií do obce Breznica, kde na obstaranie zariadenia obecnej a školskej kuchyne pôjde 32-tisíc eur. Ďalších 30-tisíc eur získa obec Bukovce na obstaranie konvektomatov a umývačky riadu pre základnú a materskú školu.

Ako uviedol premiér Peter Pellegrini, vláda prisľúbila aj 41 miliónov eur na výstavbu obchvatu Stropkova z financií, ktoré presunú z nevyčerpaných eurofondových prostriedkov na programy ministerstva dopravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy