Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koalícia sa na menách kandidátov na ústavných sudcov dohodla, tvrdí Bastrnák
Zdielať na

Koalícia sa na menách kandidátov na ústavných sudcov dohodla, tvrdí Bastrnák

Pozrite si reportáž z minulého štvrtka, kedy poslanci zvolili iba Radoslava Procházku.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia sa dohodla na menách piatich kandidátov na ústavných sudcov, ktorých v utorok v hlasovaní podporia. Potvrdil to predseda parlamentného poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Zároveň verí, že plénum zvolí chýbajúcu päticu kandidátov, ktorých pošlú prezidentke Zuzane Čaputovej.

Dohodu na piatich menách novinárom potvrdil aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár. "Ak dnes nezvolíme potrebný počet kandidátov, budeme musieť voliť znova. Už som z toho unavený. Niektorí poslanci sa za tri a pol roka nenaučili voliť. Ako je možné, že namiesto koloniek, kde musia dať x-ko, krúžkujú poradové číslo pred menom?" pýtal sa.

Koalícia je dohodnutá na piatich menách ústavných sudcov. V prípade, že napokon nebudú zvolení, to bude posledná tajná voľba, v ktorej budú hlasovať poslanci za Slovenskú národnú stranu. Uviedol to na tlačovom brífingu v súvislosti s voľbou ústavných sudcov predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko. "Za SNS je to poslednýkrát, keď budeme voliť tajne. V koalícii je dohoda na piatich menách, ak nebudú zvolení, bude v septembri verejná voľba. Viac by sme nemali spoločnosť traumatizovať. Vždy v histórii však bol problém s voľbou ústavných sudcov. Robí sa tu z toho téma, ktorá zbytočne vytvára napätie," povedal Danko k téme ústavných sudcov. 

Poslanec za vládny Smer-SD Juraj Blanár uviedol, že v utorok bude ešte rokovať o ústavných sudcoch aj poslanecký klub Smeru-SD. 

Opozícia a ich 5 mien

Podľa poslanca Alojza Baránika sa strana SaS dohodla na piatich menách kandidátov na ústavných sudcov. Podľa neho je to predbežná dohoda aj s ostatnými opozičnými poslancami. Kandidátmi sú: Rudolf Čirč, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Peter Straka a Katarína Čechová

Plénum parlamentu počas aktuálneho kalendárneho roka hlasovalo o nových sudcoch sedemkrát. Doposiaľ zvolili zákonodarcovia 13 uchádzačov. K dvojnásobnému počtu na uvoľnené miesta musia poslanci nájsť ešte piatich kandidátov. Ústavný súd SR stále funguje v obmedzenom režime, pričom chýba šesť sudcov z trinástich.

Keďže plénum vo štvrtok 20. júna v tajnom hlasovaní vo štvrtej voľbe zvolilo iba jedného kandidáta na ústavného sudcu, Radoslava Procházku, v utorok popoludní sa uskutoční opakovaná voľba. Procházka získal 74 hlasov poslancov. Do štvrtej voľby sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov. Keďže vo štvrtok zvolili jedného kandidáta, v utorok by mali zvoliť piatich spomedzi zvyšných 15. Poslanci hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime.

Medzi uchádzačmi sú dvaja nováčikovia Rudolf Čirč a Peter Kubík. Okrem nových kandidátov sa v utorok o post na košickom súde bude uchádzať aj štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. V opakovanej voľbe NR SR sa bude hlasovať aj o Kataríne Čechovej, Ladislavovi Duditšovi, Michalovi Ďurišovi, Liborovi Duľovi, Borisovi Gerberym, Martine Jánošíkovej, Štefanovi Kseňákovi, Michalovi Matulníkovi, Petrovi Melicherovi, Zuzane Pitoňákovej, Petrovi Strakovi a Robertovi Šorlovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy